Lawn Care Forum banner

Nowa darń żółknie

1 reading
18K views 8 replies 5 participants last post by  Scorpiobo74  
#1 ·
W czwartek posadziłem paletę Palisades Zoysia. Była ładna i ciemnozielona, kiedy ją dostałem. Minęło 5 dni i dostaję żółknącą/obumierającą trawę na dole, a ciemnozielona jest teraz jaśniejsza. Żółtego nie było, kiedy ją dostałem.

Nie wiem, co się tu dzieje. Prosty stres związany z przesadzeniem? Zbyt dużo wody? Zbyt mało wody? Żadnego problemu? Duży problem? Pogodzić się z tym? Panika? Zamieszki?

Myśli?

#2 ·
Myślę, że to normalne, że krawędzie wysychają, ponieważ korzenie na krawędzi są odsłonięte. Jeśli dotyczy to całości, a nie tylko krawędzi, to jest to nieco bardziej niepokojące. Liście Zoysia zwijają się - myślę, że to się nazywa igiełkowaniem - gdy są suche. Więc jeśli liście wyglądają na cienkie, to znak, że potrzebują więcej wody.

#3 ·
Ciekawe będzie również porównanie postępów - położyłem również Palisades Zoysia - 2 palety w środę i 1/2 palety w czwartek. Będą więc w tym samym "wieku", lol. Mój zdecydowanie ma jakieś żółknięcia, ale mieliśmy TAK DUŻO deszczu - WIEM, że jest przelany. W ciągu ostatnich trzech dni spadło ponad 7,5 cm deszczu, a nawet gdy nie padało, było pochmurno i wilgotno - dziś wilgotność wynosiła 90%. Liście więc ani razu nie wyschły.

#9 ·
Będzie również interesujące porównanie postępów - również położyłem Palisades Zoysia - 2 palety w środę i 1/2 palety w czwartek. Będą więc w tym samym "wieku", lol.
Moja zdecydowanie ma jakieś żółknięcie, ale mieliśmy TAK DUŻO deszczu - WIEM, że jest przelana. W ciągu ostatnich trzech dni mieliśmy ponad 3 cale deszczu, a nawet gdy nie padało, było pochmurno i wilgotno - dziś wilgotność wynosiła 90%. Liście więc ani razu nie wyschły.
Co się stało z darni - czy było dobrze? To samo dzieje się u mnie. Dzięki!

#5 ·
ktgrok said:
A takze bedzie ciekawie porownac postepy - tez polozyłem Palisades Zoysia - 2 palety w srode i 1/2 palety w czwartek. Wiec beda w tym samym "wieku", lol.
Moja zdecydowanie ma troche zółkniecia, ale mielismy TAK DUZO deszczu - WIEM, ze jest przelana. Mielismy ponad 3 cale deszczu w ciagu ostatnich trzech dni, a nawet gdy nie padało, było pochmurno i wilgotno - dzis wilgotnosc wynosila 90%. Wiec liscie nie wyschły ani razu.
Jak wyglada twoja?