Lawn Care Forum banner

Japońskie chrząszcze...

4.9K views 36 replies 6 participants last post by  PlanetBeen  
#1 ·
Zastosowałem GrubEx tej wiosny po raz pierwszy. Wiem, że to nic nie daje na obecne lato, jeśli chodzi o dorosłe chrząszcze, które zaczynają się pojawiać w dużej liczbie.

Mam rabatę z 5 krepowymi mirtami, 4 krzewami berberysu i 2 różami Knockout.

Mam również żywopłot w trakcie szkolenia, który składa się z 10 ligustrów.

Japońskie chrząszcze były straszne w zeszłym roku i dzisiaj zobaczyłem, że wróciły zgodnie z oczekiwaniami.

Uwielbiają żywopłot, krepowe mirty i róże.

Czytałem o podlewaniu korzeni i zapobieganiu pędrakom, ale to mi teraz nie pomoże, ponieważ mam już dorosłe chrząszcze.

Czym mogę spryskać (i ile), aby zabić dorosłe chrząszcze, zanim zjedzą wszystkie moje rośliny?

Mam opryskiwacz plecakowy na baterie.

Mam małą butelkę imidachloprydu, której jeszcze do niczego nie używałem.

Nie mam pod ręką żadnych innych środków owadobójczych, ale planowałem kupić trochę bifentryny do leczenia wokół domu.

Na razie mogę tylko chodzić po rabacie i uderzać w krzaki, żeby odleciały, ale oczywiście to tylko po to, żeby poczuć się lepiej przez kilka minut, aż znowu wylądują...

Och, lubią też moją glicynię. :(

Nienawidzę tych cholernych chrząszczy.

Edytuj, aby dodać:

Czy podlewanie korzeni może zadziałać tak późno w sezonie?

#2 ·
Myślę, że to kwestia posiadania zapobiegawczego planu walki ze szkodnikami, a Twoje korzyści będą narastać z roku na rok. Spryskuję Bifenem trawnik co miesiąc, Imidakloprydem co kwartał na trawnik i spryskuję i enkapsulowanym pestycydem z IGR co kwartał wokół obwodu domu. Zazwyczaj nie spryskuję rabat kwiatowych niczym, ponieważ nie widziałem problemu takiego jak Twój. Podobnie jak w przypadku pielęgnacji trawnika, musisz być konsekwentny w swoim podejściu.

#3 ·
Możesz strącać chrząszcze do słoika lub wiadra z mydłem. Jeśli jesteś podstępny, to działa, aby usunąć wiele chrząszczy.

Można spryskać Imidakloprydem i/lub bifentryną. Stwierdziłem, że spinozad jest skuteczny w przypadku istniejących ognisk chrząszczy w domu przyjaciela, który nie pozwolił mi używać prawdziwych środków owadobójczych.

#5 ·
Zdecydowanie chcę mieć regularny program, jeśli chodzi o opryski itp. GrubEx był dla mnie swego rodzaju "startem". Użyłem również granulek Bug-B-Gon w dawce "3-6 miesięcy" w tym samym czasie.

W zeszłym roku miałem również dużo świerszczy polnych, a jesienią zeszłego roku, jakiś czas po siewie, miałem pierwsze zastosowanie Bug-B-Gon.

Robię tak wiele i próbuję włączyć tak wiele rzeczy do harmonogramu, że jest to przytłaczające.

Kupiłem Imidicloprid z zamiarem stosowania go co kwartał - zgodnie z rutyną @Mightyquinn. Potem dostałem GrubEx w dobrej cenie i położyłem go, ponieważ granulki są o wiele łatwiejsze do zastosowania w moim dużym ogrodzie niż opryskiwanie.

Pewnego dnia mam nadzieję, że wszystko będzie "łatwiejsze", gdy ułożę wszystko w harmonogram, ale w tej chwili wszystko, co robię, jest czymś nowym, co wiąże się z badaniami, planowaniem i początkowymi zakupami itp.

Cała ta sprawa "zrób wszystko sam" może być czasami dość przytłaczająca.

Naprawdę nie tęsknię za moim starym małym domem i podwórkiem, ale na pewno łatwiej było po prostu zapłacić Lawn Doctor. lol

Nie ma jednak naprawdę porównania. Po prostu nie zwracałem na to tak dużej uwagi, kiedy sam tego nie robiłem. Teraz, kiedy robię to wszystko sam, robię 10 razy więcej w tym domu niż kiedykolwiek robiliśmy w poprzednim. Dodaj do tego fakt, że podwórko i dom są znacznie większe i oto jestem przytłoczony tym wszystkim.

Mam nadzieję, że dowiem się, jak wszystko ułożyć w harmonogramy, zanim sprawy ucierpią z powodu mojego braku doświadczenia. Tak wiele do przeczytania, zaplanowania i kupienia. Robię to krok po kroku, ale człowieku, to dużo pracy i czasu!

To mi przypomina, że muszę dziś kosić. westchnienie

Może wezmę płyn do mycia naczyń i wiadro i wypróbuję sugestię @robjak, kiedy będę na zewnątrz.

#6 ·
Jeśli zdecydujesz się na opryskiwanie, zaoszczędzisz tak dużo pieniędzy w dłuższej perspektywie, że może to zwrócić koszt opryskiwacza :) Granulat jest dość drogi przy Twojej wielkości trawnika. Możesz również skupić się tylko na głównym obszarze wokół domu, aby uczynić go bardziej zarządzalnym.

#7 ·
Jeśli zdecydujesz się na metodę oprysku, zaoszczędzisz tak dużo pieniędzy w dłuższej perspektywie, że może to zwrócić koszt opryskiwacza :) Granulat jest dość drogi przy twoim rozmiarze trawnika. Możesz również skupić się na głównym obszarze wokół domu, aby był bardziej zarządzalny.
Naprawdę chcę mieć jakiś rodzaj wózka z długim wężem do oprysków. Coś, co mogę wyciągnąć i zaparkować i po prostu chodzić bez noszenia opryskiwacza. Mógłbym zrobić większy obszar w krótszym czasie, ale wszystko, co tam jest, ma tak mieszane recenzje, że boję się w coś inwestować, a w tej chwili budowanie czegoś wydaje się przekraczać mój poziom stresu i umiejętności.

Coś takiego...

VEVOR Akumulatorowy 15-galonowy opryskiwacz do chwastów ogrodowych z wózkiem na kółkach, wąż 126FT z bębnem, 8 dysz, 2 lance z blokadą spustu, 0-90PSI, 5-6h czasu oprysku, szeroka pokrywa, obrotowe koła z hamulcem Amazon.com

#8 ·
Wygląda na to, że wiele recenzji jest pomieszanych z ich opryskiwaczem plecakowym, ale coś takiego byłoby dobrą bazą do pracy i zawsze można ulepszyć w nim części, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wiem, że GCI Turf robi coś podobnego, ale są drogie.

#9 · (Edited)
Wygląda na to, że wiele recenzji jest mieszanych z ich opryskiwaczem plecakowym, ale coś takiego byłoby dobrą bazą do pracy i zawsze można ulepszyć w nim części, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wiem, że GCI Turf robi coś podobnego, ale są drogie.
Tak, czuję, że jeśli ludzie narzekają na umierającą pompę w takim opryskiwaczu, może mógłbym wymyślić (z pomocą ludzi tutaj?), jak ją zmienić lub ulepszyć na nową, a także upewnić się, że cokolwiek kupię, ma potrzebne funkcje. Jak.. Mieszanie, które, jak sądzę, jest potrzebne dla większego zbiornika, aby utrzymać wszystko wymieszane, ponieważ po prostu tam stoi nieruchomo

Nie podoba mi się pomysł (bardzo drogiego) typu Lesco spreader mate, ponieważ nie chcę go pchać. Częściowo ze względu na wagę, a częściowo dlatego, że i tak trudno jest utrzymać spójną linię i tempo, nie martwiąc się o "prowadzenie" czegoś i nie sądzę, żebym chciał zajmować się czymś zamontowanym na moim zero turn i próbować śledzić prędkość i równomierne pokrycie.

Myślę, że fajnie byłoby mieć typ wózka (lub ten super drogi montowany na ścianie) z długim wężem i może belką z 2 dyszami.

Nie mam teraz dużo dodatkowych pieniędzy między inwestycjami w zraszacze a materiałami do renowacji, które będą potrzebne wkrótce, więc chyba wkrótce nic wymyślnego nie dostanę. :(

Zabawna notatka: Nie lubię nosić opryskiwacza pełnego, więc zwykle robię tylko 2 galony na raz, co oznacza, że naprawdę dużo napełniam. Tak dużo czasu.

Nadal mogę wypróbować mój pomysł z dłuższym wężem do mojego opryskiwacza plecakowego. Kupiłem części. Po prostu jeszcze ich nie złożyłem. (Przedłużenie węża 45' ze złączkami szybkozłącznymi)

Wymieniłem wąż w moim opryskiwaczu i miałem pewne problemy z wyciekami i nie chciałem się tym znowu zajmować, dopóki nie byłem pewien, że to zostało załatwione. Myślę, że teraz jest dobrze, może znowu się tym pobawię...

O tak, oto zdjęcie mojego wiadra z chrząszczami z dzisiaj. Nie miałem zbyt wiele czasu, żeby to zrobić, ale dostałem ich sporo w około 10 minut zabawy. Następnym razem potrzebuję mniejszego pojemnika. Prawdopodobnie zrobię to znowu jutro. Jest ich tak wiele. Nienawidzę ich. Moje biedne krepy.

Image

#11 ·
Czy spryskałeś Imidaklopryd?
Nie, jeszcze nie. Nie miałem dzisiaj czasu, ponieważ musiałem kosić i musiałem iść na Władcę Pierścieni Dwie Wieże o 4. lol

Muszę jutro skosić przód, ale Powrót Króla jest dopiero o 19:00, więc jutro powinienem mieć czas.

Jaki byłby stosunek mieszania? Mam Macho 2.0 FL 21,4%.

#12 ·
Czy przeczytałeś etykietę?

Czy Twoje 5 Krap Myrtles, 4 krzewy berberysu i 2 róże Knockout kwitną? Założę się, że róże kwitną.

Etykieta: https://www.keystonepestsolutions.com/labels/Macho_2.0FL.pdf
Produkt ten jest wysoce toksyczny dla pszczół narażonych na bezpośrednie traktowanie lub pozostałości na kwitnących uprawach, roślinach lub chwastach. Nie należy stosować tego produktu ani dopuszczać do jego znoszenia na kwitnące uprawy, rośliny lub chwasty, jeśli pszczoły żerują na obszarze zabiegu. Produkt ten jest toksyczny dla dzikich zwierząt i wysoce toksyczny dla bezkręgowców wodnych.

#15 ·
Czytałeś etykietę?

Czy twoje 5 Krap Myrtles, 4 krzewy berberysu i 2 róże Knockout kwitną? Założę się, że róże tak.

Etykieta: https://www.keystonepestsolutions.com/labels/Macho_2.0FL.pdf
Produkt ten jest wysoce toksyczny dla pszczół narażonych na bezpośrednie traktowanie lub pozostałości na kwitnących uprawach, roślinach lub chwastach. Nie należy stosować tego produktu ani dopuszczać do jego znoszenia na kwitnące uprawy, rośliny lub chwasty, jeśli pszczoły żerują na obszarze zabiegu. Produkt ten jest toksyczny dla dzikich zwierząt i wysoce toksyczny dla bezkręgowców wodnych.
Róże tak - Krap Myrtles dopiero się zaczynają, Berberys nie. Ligustr - kwitnienie się skończyło.

Myślałem, że pytasz, bo sugerowałeś spryskiwanie. Wiem, że jest toksyczny dla pszczół, dlatego nie użyłem go w pierwszej kolejności, kiedy go kupiłem. Chociaż ludzie tutaj i tak go używają. (Chyba tylko na trawniku, a nie bezpośrednio na roślinach)
Skończyło się na tym, że dostałem i zastosowałem GrubEx, aby rozpocząć mój "program" wcześniej tej wiosny.

W wynikach wyszukiwania jest mnóstwo zaleceń dotyczących podlewania korzeni za pomocą Imidiclopridu, co, jak przypuszczam, byłoby równie zabójcze dla zapylaczy, jak bezpośrednie spryskiwanie roślin. Najwyraźniej usunęłoby to chrząszcze i uratowało moje krzewy, ale chyba też tego nie zrobię.

To po prostu przygnębiające patrzeć, jak je niszczą. Chyba ludzie, którzy lubią pszczoły, po prostu nie mają ładnych krzewów.

Mój ogród był w 99% zaniedbany przez dziesięciolecia, zanim się wprowadziłem. Jedyne, co tu zrobiono, to koszenie. Myślę, że muszę nadrobić zaległości, jeśli chodzi o minimalizowanie szkodników. Trawa była dzika. Myślę, że wiele robaków jest moich własnych. Mam sąsiadów, choć z dużo mniejszymi trawnikami. Większość utrzymana, ale kilka to bałagan. Cały dziedziniec obok mnie należał wcześniej do poprzednich właścicieli mojego domu i był po prostu lasem, zanim sprzedali go deweloperom. (2019)

W każdym razie, chyba po prostu pójdę dziś po południu wbić jeszcze kilka chrząszczy do wiadra.

Czy spryskiwanie krzewów wodą z mydłem pomaga je zatrzymać?

#14 ·
Zwykle mam roje chrząszczy w moim ogrodzie i jak dotąd żadnych. W tym roku na początku maja 5/5 położyłem Scotts GrubEx, działa tylko o tej porze roku jako środek zapobiegawczy, o każdej innej porze roku by to nie pomogło. Dodałem również AMDRO 20-lb Quick Kill Outdoor Lawn Insect Control (Bifenthrin). Bifentryna działa całkiem dobrze, nie widzę żadnych latających chrząszczy, może jakieś mrówki w ogrodzie, zdrowe dżdżownice, brak kleszczy, brak karaluchów i pluskwiaków palmetto.

#16 ·
Woda z mydłem zabija chrząszcze. Nie jestem pewien, czy spryskanie ich wodą z mydłem cokolwiek by dało. Większość moich krzewów, które przyciągają chrząszcze, kwitnie przed pojawieniem się chrząszczy (początek lipca) w mojej okolicy. Moje róże oczywiście kwitną i nie są spryskiwane.

Moje problemy z chrząszczami zniknęły, gdy zacząłem spryskiwać wszystkich moich sąsiadów na pędraki.

#17 ·
Oto dzisiejszy kubeł chrząszczy.

Image

Wyglądało na to, że dzisiaj było ich trochę mniej.

Wiem, że ten wątek nosi tytuł "Chrząszcze japońskie", ale ogólne pytanie dotyczące zwalczania owadów:

Jeśli chciałbym rozpocząć miesięczne leczenie Bifentryną, powiedzmy dla mojego podwórka i obwodu domu, jeśli miałbym to kupić:

Bifen 2EC 25,1% Bifentryna 49,95 $ 1qt:

Czy postępowałbym zgodnie z tą dawką? (skopiowane i wklejone z informacji na powiązanej stronie internetowej)
----
Zastosowanie: W przypadku większości owadów na etykiecie należy stosować dawkę 0,30 fl oz (0,06% stopień rozcieńczenia) na 1000 stóp kwadratowych.
----
Zazwyczaj używam 1 galon / 1ksqft.

Ten klip nie wspomina o dawce (jestem pewien, że pełna etykieta tak), ale w następnej sekcji, która mówi o zastosowaniach dla turkuci podjadków, czytamy:
----
Turkucie podjadki na trawnikach
Zastosuj 0,30 oz na 1000 stóp kwadratowych. Użyj objętości 10 galonów na 1000 stóp kwadratowych, aby zapewnić jednolitą kontrolę podczas nakładania na gęstą trawę lub liście. W przypadku niskiego zużycia wody, mniej niż 2 galony/1000 stóp kwadratowych, użyj niejonowego środka powierzchniowo czynnego i nawadniaj po aplikacji, aby upewnić się, że dotrze do turkuci podjadków.

Wczesna wiosna i późne lato lub wczesna jesień: Zastosuj niższą dawkę dla zimujących turkuci podjadków wczesną wiosną. Zastosuj wyższą dawkę późnym latem lub wczesną jesienią w celu zwalczania dorosłych turkuci podjadków.
----
Dawka jest taka sama - 10gal/1k jest dla mnie prawie niemożliwe do osiągnięcia. Alternatywą jest dodanie środka powierzchniowo czynnego i nawadnianie po aplikacji.

Moje 2-krotne pytanie to:

Czy to jest dawka, której "wy" używacie, jeśli/kiedy używacie bifentryny?

Jak radzicie sobie ze środkiem powierzchniowo czynnym/podlewaniem w porównaniu z brakiem podlewania?

Czy zawsze podlewacie?

W zeszłym roku na pewno miałem mnóstwo turkuci podjadków. Użyłem granulek Bug-B-Gon, kiedy siałem, ale wcześniej nic nie zrobiłem.

Chciałbym wyprzedzić je w tym roku, jeśli nie jest jeszcze za późno. (Zastosowałem już GrubEx, jeśli to coś zmienia. Nie pamiętam, bez googlowania, czy robi coś dla turkuci podjadków)

Czy jest coś negatywnego w podlewaniu? Jak "tak, podlewanie jest świetne dla turkuci podjadków, ale wtedy nie zabije 'x' robaka lub 'y' robaka." czy też ogólna kontrola owadów jest taka sama w ten czy inny sposób i tylko dodatkowa woda jest wymagana dla turkuci podjadków?

Czy spryskiwanie później w ciągu dnia i podlewanie następnego dnia osiągnęłoby najlepsze z obu światów?

To było więcej niż 2 pytania. 😂

Na razie na tym poprzestanę. Pewnego dnia chciałbym również dodać kwartalną aplikację Imidakloprydu. (na trawniku, a nie na rabacie kwiatowej)

Edytuj, aby otagować
@Mightyquinn @robjak

#18 · (Edited)
Używam bifentryny 7,9 %, @ 0,5 do 1,0 uncji na 1000 stóp kwadratowych na galon, niebieski XR na obwód i żółty na krzewy. Bifen

Wspominasz o klipie? Youtube? Nie pobieraj informacji z youtube.

Czy przeczytałeś instrukcję? https://docs.diypestcontrol.com/SPEC/LABELS/ld4TC000.pdf

Zazwyczaj nie spryskuję trawy. Ale dodaję do mojej czerwcowej aplikacji Imidachloprydu, która jest stosowana przed nadchodzącym deszczem. Podlewanie zależy od tego, jaki owad jest celem. Nie używam środka powierzchniowo czynnego.

Moja etykieta:
Image

#20 ·
Mówisz o klipie? Youtube? Nie bierz informacji z youtube.
Czytałeś instrukcję? https://docs.diypestcontrol.com/SPEC/LABELS/ld4TC000.pdf
Przepraszam za moje mylące sformułowanie. Chodziło mi po prostu o mój "klip", który wyciąłem i wkleiłem bezpośrednio powyżej z etykiety.

Czym mogę teraz spryskać, aby zabić dorosłe chrząszcze japońskie w kontakcie? Czy bifentryna to zrobi? Na przykład na moich krzewach ligustru. Kwitnienie się skończyło.
Chrząszcze wydają się nie jeść liści, chociaż tam przebywają.

Pyretryna? (jak w produktach Bonide?)

GrubEx jest w ziemi, aby mieć nadzieję, że zabije larwy, które wszyscy ci dorośli wyprodukują. Będę również kontynuował kwartalne aplikacje imidachloprydu na trawnik.

Ale w tej chwili w tym obszarze mojego podwórka koncentrują się tysiące chrząszczy japońskich. Poszedłem tam dzisiaj z moim wiadrem z mydlaną wodą i to było niemożliwe. Wygląda to jak 17-letnia inwazja cykad, tylko z chrząszczami japońskimi.

Mam taki problem ze znalezieniem odpowiedzi, ponieważ wszystko dotyczy zapobiegania i ochrony zapylaczy. Pracuję nad zapobieganiem, ale to obrzydliwe. Chcę, żeby umarli. Jak spryskiwanie mrówkami Raid w przeszłości, aby natychmiast je zabić, w porównaniu do używania przynęty, którą przynoszą z powrotem do gniazda i ostatecznie umierają.

Zamówiłem już bifentrynę (7,9%), więc mogę rozpocząć miesięczne aplikacje na trawnik (i obwód domu). Zostanie dostarczony jutro.

Jestem w tym momencie bardzo zniechęcony. Przeczytałem etykietę, ale nie mogę zrozumieć tabeli rozcieńczeń ozdobnych. Rozumiem użycie 1 uncji czegoś w galonie wody na 1 tys. stóp kwadratowych. Nie rozumiem, jak przełożyć to na mierzenie i mieszanie właściwego "stężenia", aby spryskać krzew lub drzewo (lub mój dom) i nie jestem pewien, czy spryskanie go bezpośrednio na żywego robaka spowoduje śmierć robaka. Chcę czuć, że robię to "dobrze", ale w tym momencie jestem gotów się poddać.

#36 ·
Chlorantraniliprole (GrubEx) zabija tylko owady, które jedzą trawę/korzenie trawy. Nie sądzę, żeby zrobił coś dla świerszczy.
KOREKTA: Myślałem, że świerszcze nie jedzą trawy (głupi człowiek z północy)

z Clemson:
Z nich najbardziej destrukcyjny dla trawników domowych jest świerszczowaty. Żywi się prawie wyłącznie korzeniami i pędami trawy, podczas gdy południowy świerszczowaty żywi się głównie małymi organizmami w glebie i rzadko samą trawą.

#26 ·
Post # 3 w tym wątku. 16 czerwca
Stwierdziłem, że spinosad jest skuteczny w przypadku istniejących ognisk chrząszczy w domu przyjaciela, który nie pozwolił mi używać prawdziwych środków owadobójczych,
Czym mogę teraz spryskać, aby zabić dorosłe chrząszcze japońskie w kontakcie?
Spinosad zadziała. Permetryna / Bifentryna również. Bifentryna została opublikowana przeze mnie na #18 7 dni temu, 7 czerwca.

#27 ·
#28 ·
Bifen lub podobny środek zabije chrząszcze, gdy wejdą w kontakt z insektycydem. 1 fl oz/M z galonem wody na trawnik to standard. Niezależnie od tego, jak to osiągniesz (plecak, opryskiwacz, koniec węża), po prostu nałóż to samo na krzewy. Innymi słowy, traktuj je jak trawnik, jeśli chodzi o ilość aplikacji (1 fl oz/G).

#30 ·
Jutro spryskam bifentrynę. O ile FedEx ją dostarczy tak, jak powinien! Planuję również rozpocząć jutro remont. Wiatr ma być słaby.

Myślę, że pomyliłem się przez całe moje czytanie i szczerze mówiąc, nie byłem pewien, czy Bifentryna jest insektycydem kontaktowym, w którym mógłbym spryskać go bezpośrednio na żywą istotę i patrzeć, jak umiera. A potem chyba po prostu dałem się rozproszyć wodzie z mydłem, ponieważ wydawało się, że działa i każdego dnia było ich mniej.

Potem przegapiłem kilka dni i w tym samym czasie, jak sądzę, populacja eksplodowała.

Przepraszam. Właśnie przeczytałem wszystko jeszcze raz i odpowiedzi są tutaj. Jestem po prostu przeciążony środkami owadobójczymi, herbicydami, fungicydami, nawozami, nawadnianiem, remontami i wszystkim innym w życiu, co jest odsuwane na bok.

Mam nadzieję, że Bifentryna przyniesie mi trochę ulgi.

#33 ·
Aktualizacja: Nie udało mi się dziś spryskać. Bifentryna została dostarczona na czas, ale wcześniej w ciągu dnia padało, a później musiałem kosić i rozpocząć renowację.

To był idealny wieczór na opryski, więc jestem sfrustrowany, że nie mogłem tego zrobić, ale skończyłem z obszarem renowacji dopiero o 21:15, czyli po zmroku. (nowy dziennik renowacji opublikowany dziś wieczorem)

Będę obserwował prognozę pogody / wiatru i spryskam, gdy tylko będzie to bezpieczne.