Podobnie jak drugi plakat, mam wiadro tego.....
https://www.amazon.com/gp/product/B005C5OP8G/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1&tag=lawnforum-20
Co kilka lat robię 20-minutowy test, wystawiam wszystkie wskaźniki. Podlewam przez 20 minut, odczytuję wynik, a następnie obliczam, jak długo zajmie wskaźnikowi z najmniejszą ilością wody osiągnięcie 1". Następnie używam tego czasu dla całego trawnika, chociaż zwykle podlewam 1/2", więc dzielę tę liczbę na pół.
W niektórych przypadkach możesz stwierdzić, że marnujesz dużo wody, aby doprowadzić to jedno miejsce deja do 1", w takim przypadku po prostu podlewasz je ręcznie. Robię to wzdłuż patio, oszczędza mi to około godziny wody, ponieważ umieszczam ją dokładnie tam, gdzie zraszacze przegapiły.
Są one również bardzo przydatne, ponieważ dowiadujesz się, gdzie masz miejsca, które nie dostają wody. Największe zaskoczenie przyszło, gdy wystawiłem je przed ulewnym deszczem w niektórych problematycznych miejscach pod drzewami.
Odkryłem, że otwarte obszary otrzymały 1"++ deszczu, a zacienione obszary pod drzewami ledwie 1/2". Co oznaczało, że musiałem podlewać bardziej zacienione obszary tak samo jak słoneczne, ponieważ deszcz nie dociera równomiernie do całego trawnika. Kiedy zacząłem podlewać trawę pod drzewem osobno, trawa zaczęła się znacznie lepiej rozwijać.