Lawn Care Forum banner

Dziennik trawnika Zoysia

8.3K views 34 replies 12 participants last post by  tjtennispro  
#1 · (Edited)
Pozwól trawnikowi urosnąć do 3 cali+ jesienią 2022 roku. Nie mogłem nadążyć z koszeniem z powodu problemów z szyją i dolną częścią pleców. Czuję się teraz lepiej i jestem gotowy na sezon pielęgnacji trawnika.

Czas na strzyżenie i reset. Ziemia jest bardzo, bardzo mokra. Trochę za wcześnie na strzyżenie, ale widziałem, jak wszędzie pojawia się zieleń, więc postanowiłem zacząć powoli ją obniżać. Obrotowy tak nisko, jak to możliwe (około 3/4 cala). Mam nadzieję, że jutro wyczeszę i przejdę jeszcze raz.

#2 ·
Grabie wertykulatorowe i koszenie rotacyjne do 1/2”. Gotowe do kosiarki wrzecionowej, gdy zacznie się wzrost. Próbowałem zdmuchnąć jak najwięcej ścinków, aby uniknąć tygrysich pasów po deszczu. Położyłem również Prodiaminę i włączyłem/sprawdziłem system nawadniania.

#9 ·
Cieszę się, że czujesz się lepiej. Szukałem w zeszłym roku sporo i zastanawiałem się, czy po prostu nie publikujesz. Mam również Emerald i zawsze czekałem na nowe zdjęcia Twojego trawnika. To jeden z najlepszych, jakie widziałem. Mam nadzieję, że kontuzja jest już za Tobą. Problemy z kręgosłupem mogą na pewno powodować ból.

#10 ·
Cieszę się, że czujesz się lepiej. Szukałem w zeszłym roku sporo i zastanawiałem się, czy po prostu nie publikujesz. Mam również Emerald i zawsze czekałem na nowe zdjęcia Twojego trawnika. To jeden z najlepszych, jakie widziałem. Mam nadzieję, że kontuzja jest już za Tobą. Problemy z kręgosłupem mogą na pewno powodować ból.
Bardzo dziękuję!!

Te niskie temperatury doprowadzają mnie do szału. Trawa robi krok do przodu i dwa kroki w tył, gdy nocne temperatury spadają do 30 stopni.

#11 ·
Czy masz problemy z nawozami, które pozostają na wierzchu trawnika na niskich wysokościach? Czy ma znaczenie, czy część z nich jest widoczna podczas koszenia? Używam nawozów ze sklepów wielkopowierzchniowych i nie wiedziałem, czy jest to zalecane przy niskich wysokościach koszenia.

#12 ·
Czy masz problemy z nawozami stojącymi na wierzchu trawnika na niskich wysokościach? Czy ma znaczenie, jeśli część jest widoczna podczas koszenia? Używam nawozów z dużych sklepów i nie wiedziałem, czy jest to zalecane przy niskich HOC.
Używam małego nawozu w postaci granulek do greenów golfowych. Nawóz z dużego sklepu pozostanie na wierzchu trawy.

#14 ·
Cięcie na 0,375 cala. Tył zmaga się z regeneracją po skalpie. Przód radzi sobie znacznie lepiej. Stosowanie bardzo małych cotygodniowych dawek nawozu płynnego. W zeszłym tygodniu zastosowano Bifen, ponieważ robaki kopały w poszukiwaniu (i zakładam, że znalazły) robaków. Stosowanie również miesięcznego fungicydu. Choroba X (Azoxystrobin) była pierwszą aplikacją.

#16 · (Edited)
Czy zrobiłeś zdjęcia trawy na tym wysokim hoc?
Animal Flex może ci pomóc. To suplement na stawy, który świetnie na mnie działa.
Zdjęcia powyżej są z nieco ponad .375 hoc (2 dni po koszeniu). W tym roku po prostu dłużej to trwa, z powodu silnej skóry głowy (pozwoliłem jej odrosnąć w zeszłym roku) i niskich temperatur ostatnio. To zdjęcia z zeszłego roku. Potrzebuje tylko czasu i ciepła. Dzięki za radę dotyczącą suplementu. Spróbuję go.

Image

Image

Image

#17 ·
Przyciąć na .375 i bardzo lekko podsypać (mieszanka 80/20). Piasek pochodził z Soil3. Był bardzo ładny. Absolutnie żadnych kamieni. Mokry, ale rozsiewacz eco ułatwił zadanie. Jedynym minusem jest cena.

Attachments

#26 · (Edited)
Przed i po koszeniu z Swardman. Zamierzam spróbować monitorować wzrost w ciągu najbliższych kilku dni.

Przedni ogród przed koszeniem:
Image

Przedni ogród po koszeniu:
Image

Podwórko przed koszeniem:
Image

Podwórko po koszeniu:
Image

Image

Image

Attachments