Lawn Care Forum banner

Pomoc w identyfikacji tego trawiastych chwastów

1.3K views 17 replies 7 participants last post by  ras61  
#1 ·
Mam kilkanaście takich plam na moim trawniku w New Jersey, które wracają co roku. Jaśniejsza zieleń i rośnie wyżej między koszeniami. Próbowałem to zidentyfikować, ale nie mogę tego ustalić, nie wygląda dokładnie jak żaden z pospolitych chwastów na stronach
Image
Image
. Jeśli nie będę mógł tego kontrolować chemicznie, myślę o wykopaniu tych obszarów i ponownym zasianiu - Dzięki!

#2 ·
#3 ·
Dzięki, ale trudno powiedzieć, czy to palusznik szorstki, pewne podobieństwa, ale także pewne różnice, jak to, że jest to głównie chwast południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych i lubi wilgotne miejsca. Kwiatostan lub główka nasienna może być najlepszym sposobem, aby to stwierdzić, ale nie stanowi problemu ze względu na cotygodniowe koszenie.

Podobno trudno go zabić herbicydami, więc i tak trzeba by go wykopać, co staje się rozwiązaniem zapasowym

#7 ·
To jest jakiś rodzaj trawy baynard. Wyciąłbym wszystkie obszary, które masz i obsiał TTTF
Jesteś pewien? Nie widzę żadnego czerwonego/fioletowego u podstawy łodygi i myślałem, że trawa Barnyard jest szersza i bardziej pozioma jak krabowiec? Ma być również jednoroczna jak krabowiec i czuję, że to, co mam, jest byliną w tych samych miejscach co w zeszłym roku

#10 ·
To prawie na pewno palusznik szorstki. Włośnica roczna jest jednoroczna i w przeciwieństwie do palusznika szorstkiego zwykle nie ma martwego miejsca pośrodku. Ma również bardzo płaski odcień, co dla mnie jest pewne. Jaka jest twoja trawa gospodarza? Całkowita suma Tribute wykazała dobrą kontrolę (~80%, jeśli wykonasz dwie aplikacje jesienią i jedną wiosną). Ta strona zawiera znakomite omówienie metod kontroli. Wzrost, identyfikacja i kontrola palusznika szorstkiego | Golfdom

Wykopanie go to zdecydowanie właściwy plan - ale jeśli nie dostaniesz kłączy razem z nim, na pewno wróci i będzie mniej scentralizowany. Nie można go po prostu wyciągnąć. Lepiej po prostu ponieść straty i użyć glifosatu, ponieważ to załatwi zarówno maluchy, jak i mamę. Musiałem poświęcić około 40 miejsc na moim trawniku KBG, kiedy mieszkałem na północy, żeby się go pozbyć. Jeśli będziesz go wyrywać rok po roku, z czasem będzie się wydawało, że rozprzestrzenia się wszędzie.

• Like
Reactions: ras61
#11 ·
To prawie na pewno Dallisgrass. Trawa stodolna jest rośliną jednoroczną i, w przeciwieństwie do Dallisgrass, zwykle nie ma martwego miejsca pośrodku. Ma również bardzo płaski odcień, co dla mnie jest pewne. Jaka jest twoja trawa macierzysta? Całkowita ilość Tribute wykazała dobrą kontrolę (~80%, jeśli wykonasz dwie aplikacje jesienne i jedną wiosenną). Ta strona zawiera doskonałe omówienie metod kontroli. Wzrost, identyfikacja i kontrola Dallisgrass | Golfdom

Wykopanie go to zdecydowanie właściwy plan - ale jeśli nie dostaniesz kłączy razem z nim, na pewno wróci i będzie mniej scentralizowane. Nie można go po prostu wyciągnąć. W piaszczystej glebie prawdopodobnie widzisz i dostajesz krótkie kłącza, ale jeśli nie, lepiej po prostu przyjąć stratę i użyć glifosatu, ponieważ to załatwi zarówno dzieci, jak i mamę. Musiałem poświęcić około 40 miejsc na moim trawniku KBG, kiedy mieszkałem na północy, żeby się go pozbyć.
Trawa to kostrzewa cienkolistna, nie wiem czy to piaszczysta gleba, ale korzenie nie są zbyt głębokie, 4-6". Wszystko wychodzi dość łatwo jako gruba mata, nie pozostawiając nic za sobą. Powinno zacząć się ponowne wysiewanie za kilka dni, kiedy trawa zacznie kiełkować

#12 ·
W kępach, których jeszcze nie wykopałem, pojawiają się główki nasion i wyglądają jak jakiś rodzaj lisiego ogona zamiast Dallisgrass. Ma również czerwonawy kolor u podstawy łodyg. Czy ktoś może to potwierdzić lub ma inną opinię? Jakieś sugestie dotyczące dobrego herbicydu?

#13 ·
Dostaję jakieś główki nasion w kępach, których jeszcze nie wykopałem i wyglądają jak jakiś rodzaj Foxtail zamiast Dallisgrass. Ma też trochę czerwonawego koloru u podstawy łodyg. Czy ktoś może to potwierdzić lub ma inną opinię? Jakieś sugestie dotyczące dobrego herbicydu?
View attachment 74377
Foxtail jest prawdopodobnie poprawny. Języczka powinna składać się z krótkich włosków. Więcej informacji tutaj.

#14 ·
Szkoda, że nie widziałem tego wątku wcześniej, to na pewno nie jest palusznik szorstki, nawet bez pomocy kłosów.

Jeśli masz tylko "kilkanaście" roślin, rozważyłbym po prostu pomalowanie ich czystym 41% glifosatem - litr tego specyfiku kosztuje tylko około 11 dolarów. Celsius i MSMA (który nawiasem mówiąc jest jedyną rzeczą oprócz glifu, która zabija palusznik szorstki) są również oznaczone dla ogona lisa. Zaplanuj zakup preemergentu na przyszły rok, aby zapobiec dalszemu kiełkowaniu.

Jeśli rośliny są młode i małe, rozważyłbym ich wykopanie, ale ponieważ ogon lisa jest kłączowy, wolę rozwiązanie systemowe. Cokolwiek zrobisz, najpierw odetnij i pozbądź się wszystkich kłosów.

#16 ·
Ma trawnik na chłodny sezon. Celsius zniszczy trawnik na chłodny sezon.

Jestem zirytowany, jeśli to Lisia Ogon, mam konserwację trawnika, ponieważ jestem nieobecny przez połowę czasu, powinni stosować środek przedwschodowy, aby im zapobiec, ale oczywiście tego nie robią. :mad:
Quinclorac jest odpowiedzią, chociaż lisia ogon może być teraz trochę dojrzały. Acclaim (fenoxaprop) i pylex również powinny to zrobić, chociaż są droższe. Uderzyłbym w to wybuchem quinclorac + MSO, a następnie ponownie tydzień później.

#17 ·
Celsius spali (co oznacza zabije, jeśli AI słucha) kostrzewę cienkolistną. Dodaję to tylko dlatego, że wydaje mi się, że wspomniałem o tym w poście zanim dowiedziałem się, że to kostrzewa cienkolistna. Z AI przeszukującym strony i dostarczającym podsumowania, nie możemy być zbyt ostrożni.

• Like
Reactions: ras61