Lawn Care Forum banner

Dziennik trawnika Topcata

45K views 216 replies 27 participants last post by  Topcat  
#1 ·
Nie byłem zbyt aktywny na forum (ostatnio bardzo zajęty), jednak trawnik pozostaje ujściem, a pielęgnacja i koszenie go jest terapeutyczne. Kilka miesięcy temu dosiałem żyto i wygląda wspaniale. Mój plan na ten rok to zniszczenie wszystkiego i położenie darni Tiftuf. Zamówiłem już darń i ma zostać dostarczona w połowie maja. Zastosuję glifosat w ostatnim tygodniu kwietnia. W międzyczasie...

#4 ·
tcorbitt20 said:
Wygląda niesamowicie! Co sprawiło, że chciałeś przejść na Tiftuf?
Mam nieznaną odmianę, która jest zmieszana z inną bermudą i myślę, że jest tam również Common. W szczycie sezonu, w okolicach lipca/sierpnia, różnice w kolorze i fakturze są bardzo zauważalne. Powoduje to również problemy, gdy używam PGR, ponieważ jedna odmiana przyjmuje inny kolor i jest bardziej wrażliwa niż druga.

Wygląda teraz świetnie, ale są bardzo niewielkie różnice w kolorze, które będą bardziej widoczne pod koniec lata.

#8 ·
Amon podkręca działanie glifosatu i zabija go nieco szybciej. Przynajmniej taka jest teoria. Etykieta glifosatu zawierała instrukcje dotyczące mieszania i stosowania z amonem.

Nie używam piasku do instalacji darni. Chcę, żeby wszystko było organiczne, żeby darń się ukorzeniła. W zeszłym roku i rok wcześniej wyrównywałem piaskiem, więc mam już ładną warstwę piasku. Wiem, że soil3 spowoduje pewne problemy z wyrównywaniem w miarę rozkładu, ale wolę, żeby wszystko było organiczne, żeby darń się ukorzeniła, a następnie wyrównać w razie potrzeby. Jestem już dość równo, więc nie sądzę, żebym miał duży problem.

#9 ·
Dzisiaj był dzień przygotowań i nie doceniłem, ile przygotowań trzeba było zrobić.

Zacząłem od koszenia kosiarką rotacyjną na najniższym ustawieniu, aby zebrać jak najwięcej martwej trawy. Następnie przeszedłem po trawniku kosiarką wrzecionową. Następnie użyłem mojego wertykulatora Vonhaus ustawionego na najniższe ustawienie, aby usunąć rozłogi i kłącza, które pozostawiła kosiarka. Potem dużo grabienia, a następnie wyrównywanie trawnika. W tym momencie pomyślałem, że skończyłem, jednak podczas pobierania próbki gleby zauważyłem, że gleba była zapakowana korzeniami martwych korzeni bermudzkich. Jestem pewien, że nowa trawa będzie w porządku i dobrze się ukorzeni, ale OCD we mnie tego nie lubiło, więc założyłem ostrze do napowietrzania na VonHaus i ustawiłem je na najniższe ustawienie. Ostrza weszły na dobre pół cala w ziemię i wyrwały korzenie. Potem miałem kolejną rundę grabienia i wyrównywania. Właśnie wtedy, gdy robiłem ostatnie przejście z VonHaus, zadymił się i przestał działać.

Dość narracji. Zdjęcia:
Wyjąłem co najmniej dziesięć taczek rozłogów i kłączy z trawnika

I kolejne 15 taczek martwej trawy

Jedno zdjęcie w trakcie (spoczywaj w pokoju wertykulatorze VonHaus. Dobrze mi służyłeś)

Gotowy do wyrównania z kompostem i instalacją darni

#11 ·
Zrobione z większością instalacji darni. Jutro popracuję nad szczegółami, takimi jak przycinanie wokół głowic nawadniających, wałkowanie i praca nad krawędziami (nie są proste). Planuję również wypełnić niektóre szwy resztką pozostałego kompostu Soil3.

Na koniec kupiłem od SuperSod i nie jestem zbytnio zachwycony jakością darni. Wydaje mi się, że przycięli tę darń na kilka dni, jeśli nie tydzień lub więcej przed dostawą. Rzeczy na górze do połowy palety były suche jak wiór i żółkły. Bez wątpienia szybko się zregeneruje, ponieważ jest to bermuda, ale natychmiastowa satysfakcja z ładnego zielonego trawnika nie nastąpi dzisiaj. Mój trawnik ma teraz co najmniej 5 odcieni zieleni. Rzeczy bliżej dna palety były najbardziej zielone.

Zdjęcia jutro po południu.

#13 ·
Użyłem tylko jednej torby Soil 3. Tylko po to, aby poprawić to, co już tam było i dać trochę więcej materiału organicznego dla nowych korzeni darni. Dzień po instalacji CAŁA darń zmieniła kolor na żółty/brązowy. Jak już wspomniałem, jestem pewien, że nie było to świeżo ścięte. Darń w pobliżu dna palety była w strasznym stanie... Zaczyna się jednak ładnie odbijać. Zacznę karmienie około 1 funta azotu co dwa tygodnie jutro, aby dać mu kopa, którego potrzebuje, aby wypuścić rozłogi.

Chcę go wyrównać przed końcem lata, więc liczę na agresywny wzrost.

Edycja: Farma darni ma najwyraźniej problem z ciborą. Miałem DUŻO cibory wyrastającej w mojej darni. Czy ktoś wie, jak długo muszę czekać, zanim będę mógł spryskać Celsius?

Darń była również zainfekowana brązowymi pająkami. W przyszłym tygodniu wcześnie zastosuję trochę środka owadobójczego.

To jest z dnia, w którym go położyłem.

To jest dzisiaj

#17 ·
Niezbyt często byłem w internecie, ale trawnik świetnie się sprawuje. Strzygłem go co najmniej pół tuzina razy od pierwszego strzyżenia. Nie mogę zejść niżej niż 1", ponieważ jest wiele nierówności, które trzeba wyrównać. Ponieważ wzrost jest świetny, planuję na następny weekend, jeśli pogoda dopisze, rundę wyrównywania.

#18 ·
@reidgarner Najtrudniejszą częścią całej tej renowacji było zabicie mojego idealnie wyglądającego trawnika. Miałem sąsiadów pytających, co się stało z trawnikiem. Kiedy wyjaśniłem, że celowo go zabiłem, niedowierzanie było epickie. Bez wątpienia, gdy tylko go wyrównam i przywrócę do 0,5" HOC, będzie warto. Sam jednolity kolor i rozmiar źdźbeł sprawiają, że wygląda dla mnie lepiej. Po prostu bądź gotowy na niedowierzanie, jeśli pójdziesz tą drogą.

Przy okazji, żona jest prawie pewna, że jestem na pewno szalony.

reidgarner said:
Dobre rzeczy. Z przyjemnością przeczytałem o procesie przygotowawczym. Mam 419 z kilkoma paskami Celebration i rozważałem zniszczenie go i przejście na TifGrand lub Latitude.

#19 ·
Przycięto dzisiaj na 1". Wczoraj położono FAS i środek owadobójczy. Brązowe pająki, które pojawiły się w darni, wymykały się spod kontroli. Nadal muszę położyć trochę Celsiusa, ale odkładam to na kilka tygodni, podczas gdy darń się osadza.

Zdecydowałem również poczekać jeszcze miesiąc przed wyrównaniem.

#21 ·
Kiedy po raz pierwszy zabiłem mój stary trawnik, byłem pełen żalu, ale miałem nadzieję, że nowy trawnik będzie wyglądał lepiej.

Dzień po tym, jak położyłem darń, żałowałem tego jeszcze bardziej, ponieważ nie było natychmiastowej satysfakcji.

Dziś żal zaczyna ustępować.

Przycięty na 1" HOC.

#26 ·
Wygląda na to, że PGR zaczyna działać. Skosiłem trawnik podwójnie po pracy i prawie nic nie ściąłem.

Czeka nas dość upalna pogoda, więc codzienne lub co drugi dzień koszenie może być dość trudne.

Zdjęcie wieczorne, słońce zaszło za horyzont, więc zdjęcie jest trochę ciemne.