Witajcie wszyscy. Kontaktuję się tylko, żeby sprawdzić, czy ktoś jeszcze na południu paskuje stonogi...
Szczerze mówiąc, niewiele. Użyj 21-0-0 przy 0,75 funta N/1k w maju i lipcu. Następnie użyj 0-0-50 i siarki granulowanej. Mam wysokie PH około 6,5. Więc staram się je obniżyć, aby było bardziej odpowiednie dla stonogi.lambert said:To najciemniejsza stonoga, jaką kiedykolwiek widziałem, co na nią nałożyłeś?
Ok, więc oto pytanie do wszystkich... dlaczego tak wiele osób tak mówi o stonodze? Widzę komentarze, które sprawiają wrażenie, że stonoga to rodzaj trawy "drugiej kategorii". Dlaczego tak jest?lawn789 said:Mimo że nie wydaje się to najbardziej pożądanym trawnikiem dla właściciela domu
Myślę, że nie jest tak lubiana ze względu na typowy jasnozielony kolor i szorstką teksturę. Widzę, że jest nazywana trawą leniwego człowieka i myślę, że utrzymanie jej w dobrym stanie jest bardziej intensywne, niż większość ludzi myśli.mbaisley said:Ok, więc oto pytanie dla wszystkich... dlaczego tak wiele osób tak mówi o stonodze? Widzę komentarze, które sprawiają wrażenie, że stonoga to rodzaj trawy "drugiej kategorii". Dlaczego tak jest?lawn789 said:Mimo że nie wydaje się to najbardziej pożądanym trawnikiem dla właściciela domu
Powodem, dla którego pytam, jest to, że poważnie rozważam wysiew TifBlair na moim trawniku w przyszłym roku. Widziałem tu zdjęcia od @Darth_V8r, który ma wspaniały trawnik TifBlair.
A osoby, które zamieściły zdjęcia na tym wątku, również mają piękne trawniki ze stonogą.
Dlaczego więc ma złą reputację?
Pint Clethodim z olejem na akr@mbaisley Trudno jest usunąć dallisgrass, jeśli to problem. Trawa dywanowa również lubi się wkradać w moim rejonie, chociaż jest nieco łatwiejsza do usunięcia niż dallis. Ogólnie ma kolor jabłkowej zieleni, nie będzie tak ciemna jak inne trawniki. Na przykład, mając podwórko bermudzkie i używając na nim MSMA, można usunąć większość innych trawników, dallisgrass, chwasty liściaste. Możesz zabić wszystko oprócz bermudy...lol. Jestem pewien, że istnieją inne herbicydy, które mogą to zrobić oprócz MSMA.
Jeśli uda mi się uzyskać moją stonogę jak na zdjęciach powyżej, byłbym szczęśliwym facetem. Ma to również swoje zalety, ponieważ jest to łatwiejszy w utrzymaniu trawnik.
Ciekawi mnie, jak udało ci się utrzymać stonogę z dala od obecnego trawnika. Próbowałem renowacji lata temu i stonoga wciąż wracała.Brodgers88 said:Stonoga zdecydowanie ma paski, po prostu trzeba użyć kosiarki z wałkiem, najlepiej kosiarki wrzecionowej (najlepsza kosiarka do greenów). Trzymałem moją stonogę na wysokości koszenia 3/4" i dobrze się sprawowała. Zwykłem podwójnie kosić ten sam wzór, aby wzmocnić paski. Jedynym powodem, dla którego dokonałem renowacji, jest to, że nie jest to mój ulubiony rodzaj trawy (grube źdźbła, powolna regeneracja, podatność na choroby, słabszy system korzeniowy). Stonoga może być ładna, gdy jest odpowiednio zarządzana. Jest nieco bardziej wybaczająca, jeśli chodzi o skalpowanie, jeśli koszenie zostanie pominięte lub musi zostać przełożone.
Tak naprawdę nie jest tak trudno zabić chwasty trawiaste w stonodze. Sethoxydim lub Pylex mogą być stosowane selektywnie. Tenacity też jest ok.lawn789 said:@mbaisley Trudno jest usunąć dallisgrass, jeśli to problem. Trawa dywanowa również lubi się wkradać w moim rejonie, chociaż jest nieco łatwiejsza do usunięcia niż dallis. Zasadniczo ma kolor jabłkowej zieleni, nie będzie super ciemna jak inne trawniki. Na przykład, mając trawnik bermudzki i używając MSMA, można usunąć większość innych trawników, dallisgrass, chwasty liściaste. Możesz zabić wszystko oprócz bermudzkiego...lol. Jestem pewien, że istnieją inne herbicydy, które mogą to zrobić oprócz MSMA.
Jeśli uda mi się uzyskać moją stonogę jak na zdjęciach powyżej, byłbym szczęśliwym facetem. Ma to również swoje zalety, ponieważ jest to trawnik łatwiejszy w utrzymaniu.
To jeden z, jeśli nie najciemniejszy stonoga, jakiego kiedykolwiek widziałem. Wygląda naprawdę dobrze, bracie. Moje ostatnie 3 koszenia po raz pierwszy w historii kosiłem kosiarką bębnową, do 1 cala z Fiskars stay sharp max, którego zdobyłem za 50 dolarów na Facebook market i muszę powiedzieć, że mój trawnik wygląda najlepiej w ciągu 4 lat, odkąd go mam. Właśnie wpadłem na świetną ofertę na tru-cut za 300 dolarów. Odbieram go za kilka dni, więc nie mogę się doczekać, aby zobaczyć wyniki później.TroyHenley said:Nie jest to w żadnym wypadku idealne i czeka mnie długa droga, żeby doprowadzić je do stanu, w jakim chcę, ale podoba mi się mój trawnik Centipede. Niedawno zacząłem kosić go kosiarką bębnową (ręczna kosiarka bębnowa Earthwise) na ok. 1,5 cala. Jest bardzo nierówny, więc wygląda o wiele lepiej z kosiarką bębnową niż z kosiarką traktorkiem John Deere. Osobiście podoba mi się kolor. Nie mogę mówić za innych, ale mój rośnie dość szybko. Koszenie bębnowe co drugi dzień, aby nadążyć.
![]()
Dziękuję za wskazówki. Kiedy mówisz selektywnie, czy masz na myśli opryski punktowe?Greendoc said:Właściwie nie jest tak trudno zabić chwasty trawiaste w stonodze. Sethoxydim lub Pylex mogą być stosowane selektywnie. Tenacity też jest ok.lawn789 said:@mbaisley Trudno jest usunąć dallisgrass, jeśli to problem. Trawa dywanowa również lubi się wkradać w moim rejonie, chociaż jest nieco łatwiejsza do usunięcia niż dallis. Ogólnie ma kolor jabłkowej zieleni, nie będzie super ciemna jak inne trawniki. Na przykład, mając trawnik bermudzki i używając na nim MSMA, można utrzymać większość innych trawników z dala, dallisgrass, chwasty liściaste. Możesz zabić wszystko oprócz bermudzkiej...lol. Jestem pewien, że istnieją inne herbicydy, które mogą to zrobić oprócz MSMA.
Jeśli uda mi się uzyskać moją stonogę jak na zdjęciach powyżej, byłbym szczęśliwym człowiekiem. Ma to również swoje zalety, ponieważ jest to łatwiejszy w utrzymaniu trawnik.
Mam na myśli to, że trawnik można opryskiwać szerokopowierzchniowo bez uszkodzenia stonogi.lawn789 said:Dziękuję za wskazówki. Kiedy mówisz selektywnie, czy masz na myśli opryski punktowe?Greendoc said:Właściwie nie jest tak trudno zabić chwasty trawiaste w stonodze. Sethoxydim lub Pylex mogą być stosowane selektywnie. Tenacity też jest ok.lawn789 said:@mbaisley Trudno jest usunąć dallisgrass, jeśli to problem. Trawa dywanowa również lubi się wkradać w moim rejonie, chociaż jest nieco łatwiejsza do usunięcia niż dallis. Ma ogólnie jabłkowozielony kolor, nie będzie super ciemna jak inne trawniki. Na przykład, mając podwórko bermudzkie, używając na nim MSMA, można utrzymać większość innych trawników z dala od niego, dallisgrass, chwasty liściaste. Możesz zabić wszystko oprócz bermudzkiego...lol. Jestem pewien, że istnieją inne herbicydy, które mogą to zrobić oprócz MSMA.
Jeśli uda mi się uzyskać moją stonogę jak na zdjęciach powyżej, byłbym szczęśliwym człowiekiem. Ma to również swoje zalety, ponieważ jest to łatwiejszy w utrzymaniu trawnik.