Lawn Care Forum banner

Pomyślne przesadzanie przesiąkniętej wodą Zoysia

1.7K views 4 replies 2 participants last post by  thelawnnoob  
#1 ·
Zastanawiam się, jakie jest ogólne stanowisko w sprawie przesadzania darni z słabo osuszonego obszaru mojego trawnika. Zdecydowałem, że problem z drenażem jest zbyt duży, aby go złagodzić bez kopania i być może po prostu zainstaluję drenaż francuski i zrobię z tego małego obszaru przypominającego basen obok ogrodzenia grządkę.

Niemniej jednak, już wynajmuję kosiarkę do darni, aby wyciąć inny fragment mojego podwórka na chodnik i przesadzić tę darń na obszar na moim podwórku, który chcę dopasować do podwórka. Zastanawiam się, czy ta trawa jest zbyt zniszczona, aby ją uratować, czy też, jeśli odpowiednio ją potraktuję, wróci i ładnie się wypełni?

#2 ·
Chciałbym się tego dowiedzieć - ale w odniesieniu do Bermudów. Mam podobną sytuację, ogrodzenie jest najniższym punktem zarówno dla mojego trawnika, jak i trawników moich sąsiadów. Bermuda jest tam mocno obciążona z powodu zalewania wodą, do tego stopnia, że ​​zaczyna dominować czarna alga. Zastanawiam się, czy istnieje inny sposób rozwiązania tego problemu niż konieczność instalacji drenażu francuskiego.

#3 ·
thelawnnoob said:
Chciałbym się tego dowiedzieć - ale w przypadku Bermudów. Mam podobną sytuację, ogrodzenie jest najniższym punktem zarówno dla mojego trawnika, jak i moich sąsiadów. Bermuda jest tam mocno obciążona z powodu zalewania wodą do tego stopnia, że ​​zaczyna dominować czarna alga. Zastanawiam się, czy istnieje inny sposób rozwiązania tego problemu, niż układanie drenażu francuskiego.
Kiedy wprowadziliśmy się zeszłej jesieni, podwórko było w strasznym stanie, ale to miejsce było wyraźnie niecką między moim podwórkiem a sąsiadami. Poprosiłem ich, aby złagodzili nachylenie, kiedy przygotowywali trawnik pod darń, ale ostatecznie woda musi gdzieś spłynąć. Miałem nadzieję, że dzięki znacznemu napowietrzaniu i piaskowaniu tej wiosny cały trawnik będzie lepiej pobierał wodę, a drenaż będzie mniejszym problemem. Ta szalenie mokra zima/wiosna udowodniła, że ​​moja próba cierpliwości była daremna i obawiam się, że straciłem ten obszar, ponieważ prawdopodobnie nie będę napowietrzał/piaskował przez około miesiąc, a za każdym razem, gdy pada deszcz, pozostaje on nasiąknięty przez kolejny tydzień.

to dlatego zastanawiam się, czy jeśli zbiorę go teraz i przeniosę w bardziej sprzyjające miejsce do regeneracji, czy wróci, czy też powinienem po prostu uznać to za stratę?

#4 ·
@atticus Szukam tej samej odpowiedzi. Do tej pory pracowałem tylko z Bermudami, ale wierzę, że jeśli ma tam stać woda, najlepiej mieć drenaż francuski. Powodem tego jest to, że stale nasycona gleba sprzyja rozwojowi grzybów i innych chorób trawy - nawet jeśli trawa ostatecznie wyrośnie. Jeśli sam obszar funkcjonuje tylko jako odpływ wody dla reszty działki i działki sąsiada - co ma miejsce w moim przypadku - nie jestem pewien, czy drenaż francuski to jedyna droga. Pomyślałem, że dam mojej Bermudzie dobrego kopa, podczas gdy deszcze są minimalne wczesnym latem, aby mogła się chronić.

#5 ·
Kolejna rzecz, którą zauważyłem, to wydaje się, że jest dużo ściółki, jakby trawa mogła przerość i została późno skoszona, co czasami pozostawia dużo martwej trawy pokrywającej ziemię. Ponieważ to mały obszar, jeśli chcesz włożyć w to pracę, możesz to wszystko zgrabić. Zajmie to trochę czasu, ale zanim skończysz, powinno być ładnie i schludnie, a światło słoneczne będzie padać na glebę, aby trawa mogła znów rosnąć.