Lawn Care Forum banner

Zraszacze zbyt daleko od siebie - i co teraz

6.9K views 7 replies 6 participants last post by  TSGarp007  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Niedawno przeprowadziłem się do nowego domu i wiele nauczyłem się na tym forum. Jednym z moich celów na ten rok jest zrozumienie/optymalizacja mojego systemu nawadniania i po określeniu moich głowic i odstępów myślę, że muszę zmodyfikować mój obecny system.

Jeśli spojrzysz na poniższy obrazek, strefy 1-4 obejmują obszar około 9300 stóp kwadratowych i łącznie mają 15 rotatorów MP3000. Niestety, odległość między każdą z głowic wynosi 35 stóp (lub więcej), więc nie ma pokrycia głowa do głowy.

Strefy 5-6 obejmują obszar o wymiarach około 25x80. Strefa 5 ma 3 rotory PGP, a strefa 6 ma 3 rotatory MP3000.

(Strefy 1-4 i 5-6 są bardziej oddalone od siebie niż pokazuje zdjęcie)

Co polecilibyście w tym scenariuszu?
Niektóre opcje wydają się być:
1. Wymień niektóre strefy rotatorów MP na rotory, które można rozstawić dalej od siebie. Jeśli tak, które strefy i które rotory polecilibyście?
2. Wymień wszystkie rotatory MP na rotory
3. Dodaj nowe głowice do określonych stref - jeśli tak, które?

Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, ale chcę osiągnąć wysokiej jakości nawadnianie dla mojego trawnika.

#2 ·
Rotory PGP nie są bardzo drogie. Po prostu wymieniłbym rotatory.
Używam PGP Ultra i uwielbiam je. Bardzo dobre pokrycie.
Rozstawiłem swoje na 40' używając dyszy #3, z wyjątkiem środkowej, która ma #4. Uzyskuję pokrycie głowa do głowy, jednak używam 3 stref po 3 zraszacze. Moje ciśnienie wody mogłoby obsłużyć 4 na 1 strefie. Zbudowałem to w ten sposób, ponieważ wiosną obsiałem sekcję o powierzchni 5000 stóp kwadratowych.
W przyszłości dodam rotor do każdej strefy...

#4 ·
SJ Lawn said:
Strona internetowa Hunter pokazuje model MP3500, który zapewni większy zasięg niż model MP3000:

MP3000
Promień od 22' do 30'

MP3500
Promień od 31' do 35'
Zgadzam się, że mp3500 to dobra opcja. Ale musisz sprawdzić, czy masz całkowity gpm, aby je wszystkie napędzać. Również na środku podwórka będziesz musiał umieścić dwa korpusy obok siebie pod kątem 180 stopni, ponieważ nie produkują 360 mp3500. Druga strefa będzie musiała zostać przerobiona z głowicami rzucającymi 25 stóp.

#6 ·
Nie widzę opcji, ale zastąp je wirnikami. Jednym z problemów, z którym możesz się spotkać, jest gwintowanie na śmiesznej rurze. Korpusy natryskowe mają 1/2", a wirniki 3/4".

Ale najpierw oblicz wskaźniki opadów i gpm, aby wiedzieć, które dysze włożyć.

Strefy 1-3 to podstawowe prostokąty. Być może będziesz musiał zaakceptować nadmierny oprysk w innych strefach lub, jeśli to możliwe, dodać czwartą głowicę do każdej z nich. To dużo więcej pracy.

#8 ·
Patrząc na strefy 1-3... Naprawdę musisz znać dostępne gpm, aby wiedzieć, czy to zadziała, ale jeśli istnieje szansa, że masz dostęp do 9 gpm, kupiłbym 4 dysze MP3500, aby przynajmniej sprawdzić, czy uzyskasz pokrycie od głowy do głowy. Hunter twierdzi, że to 35', a ty mierzysz 35'. To najtańsze rozwiązanie. Jeśli działa w jednej strefie, zamień je na inne. To łatwe do zrobienia i nie kosztuje dużo, aby sprawdzić. Zanim wymienię korpusy zraszaczy, zrobiłbym prawdziwy test gpm. To praca i pieniądze, i chcesz się upewnić, że to zadziała, zanim to zrobisz.