Lawn Care Forum banner

Opryskiwanie propikonazolem

9.1K views 11 replies 5 participants last post by  gltaylor74  
#1 ·
Używałem Scotts' Disease Ex przez całe lato i chcę zacząć rotować produkty. Niedawno kupiłem Propiconazole 14.3. Spędziłem trochę czasu na Youtube i widzę, że niektórzy stosują go za pomocą opryskiwacza do węża orto. Widzę również, że niektórzy używają opryskiwacza plecakowego do aplikacji. Jestem po prostu ciekaw, jak ci z was, którzy używają Propiconazolu, go stosują? Jeśli używasz opryskiwacza plecakowego, czy nadal trzeba go podlewać po aplikacji? Doceniam wszelkie rady.

#2 ·
@gltaylor74 Nie używałbym opryskiwacza na końcu węża z Propikonazolem. Zbyt dużo pracy, a ta aplikacja musi być precyzyjna.

Kopiuj i wklej z etykiety:

Propikonazol 14.3 Select
Systemowa profilaktyka chorób
Ograniczenia:
1.) Nie stosować przez żaden rodzaj systemu nawadniającego

Instrukcje mieszania:
1.) Sekwencja mieszania w zbiorniku
a.) połowa wody
b.) proszki zwilżalne
c.) płyny
d.) propikonazol
e.) koncentraty emulgujące
f.) pozostała woda

Zwalczanie chorób:
1.) Nakładać z wystarczającą ilością wody, aby zapewnić dokładne pokrycie
2.) Nakładać po koszeniu
3.) W przypadku zwalczania chorób liści należy pozwolić, aby spryskany obszar całkowicie wysechł przed nawadnianiem
4.) W przypadku zwalczania chorób glebowych podlać po aplikacji
5.) Nie stosować więcej niż 16 fl oz na 1000 stóp kwadratowych/ rok kalendarzowy
6.) Bermuda może być wrażliwa na Propikonazol, nie przekraczać 4 fl oz na 1000 stóp kwadratowych/ 30 dni.

#8 ·
Kiedy spryskasz propi, masz dwie opcje. Możesz zostawić go na liściach (dolistnie) lub podlać nim glebę, aby korzenie przeniosły go do liścia. Wybór zależy od rodzaju grzyba. Grzyb korzeniowy, wtedy lepiej podlać. Grzyb liściowy, wtedy lepiej zostawić go dolistnie.

Większość grzybów, z którymi mamy do czynienia, dolistnie będzie lepsza. Oczywiście są wyjątki, takie jak plamistość letnia.

#9 ·
VALawnNoob said:
MarshalOfFire said:
Używam 4-galonowego opryskiwacza plecakowego. Działa dobrze, chociaż podlewam go po aplikacji.
Jaką dawkę stosujesz w celach zapobiegawczych i leczniczych?
Nie używałem go jeszcze jako środka zapobiegawczego, tylko leczniczo. Moje 2oz/k działają leczniczo. Zapobiegawczo byłoby to 1oz/k z etykiety (pracuję z pamięci, proszę to sprawdzić).

#10 ·
g-man said:
Kiedy spryskasz propi, masz dwie opcje. Możesz zostawić go na liściach (dolistnie) lub podlać nim glebę, aby korzenie przeniosły go do liścia. Wybór zależy od rodzaju grzyba. Grzyb korzeniowy, wtedy lepiej podlać. Grzyb liściowy, wtedy lepiej zostawić go dolistnie.

Większość grzybów, z którymi mamy do czynienia, będzie lepsza dolistnie. Oczywiście są wyjątki, takie jak plamistość letnia.
Dziękuję. Zatem podejście dolistne polegałoby na użyciu mojego opryskiwacza do spryskania nim trawy, a następnie odczekaniu 4 godzin i podlaniu. Mam nadzieję, że dobrze to rozumiem.

#11 ·
Co najmniej 4 godziny lub po prostu zostawić jako oprysk dolistny. Po 4 godzinach liście nie wchłaniają już wiele. Powłoka nadal może zapewniać pewną ochronę kontaktową. Podlewanie wprowadza go do gleby, dzięki czemu dociera również do ścieżki gleba/korzenie. Żadna odpowiedź nie jest zła w przypadku obu podejść. W zeszłym tygodniu zrobiłem oprysk dolistny i zostawiłem go jako oprysk dolistny przeciwko plamistości dolara.