Lawn Care Forum banner

Turzyce wciąż wracają

5K views 16 replies 8 participants last post by  TampaBayFL  
#1 ·
W jednym konkretnym miejscu na podwórku każdego roku mam turzyce i każdego roku traktuję je Sedge Hammerem i znikają, tylko po to, by wrócić później w roku i/lub w następnym sezonie. Jaka jest sztuczka, aby zakończyć ich istnienie?

#4 ·
Mówiłem to już wcześniej i nie zostało to najlepiej przyjęte. Turzyce wciąż wracają, ponieważ Halosulfuron (SedgeHammer) to nic innego jak tymczasowe rozwiązanie.

Matt z Grass Factor ma cały film wideo na temat tego, jak skutecznie pozbyć się turzyc na dobre. Przedstawia WIELE rodzajów programów, które ostatecznie je zlikwidują w Twoim ogrodzie. Rok po roku stosowanie Halo to tylko plaster i nie rozwiązuje rzeczywistego problemu.

Osobiście poszedłbym w:
Sulfentrazon 4oz w marcu
Sulfentrazon 4oz w kwietniu
Sulfentrazon 4oz w maju
Halo w czerwcu/lipcu, jeśli to konieczne.

Sulfentrazon ma działanie przed-M na turzyce i ma lepsze działanie resztkowe w połączeniu z Halo, co daje większą siłę zabijania jako późny sezon "o cholera, nic nie zrobiłem, teraz mam turzyce".

Oto film.
[media]https://www.youtube.com/watch?v=20GHnEa8L0Q[/media]

Również głównym składnikiem aktywnym w Blindside jest Sulfentrazon (Dismiss) z innym Sulf-Urea w przeciwieństwie do czegoś takiego jak Dismiss NXT

#5 ·
Amoo316 said:
Mówiłem to już wcześniej i nie zostało to najlepiej przyjęte. Turzyce wciąż wracają, ponieważ Halosulfuron (SedgeHammer) to nic innego jak obalenie.

Matt z Grass Factor ma cały film wideo na temat tego, jak naprawdę pozbyć się turzyc na dobre. Przedstawia WIELE odmian programów, które ostatecznie zabiją je w twoim ogrodzie. Rok po roku upuszczanie Halo na to to tylko plaster i nie rozwiązuje rzeczywistego problemu.

Osobiście poszedłbym w
Sulfentrazon 4oz w marcu
Sulfentrazon 4oz w kwietniu
Sulfentrazon 4oz w maju
Halo w czerwcu/lipcu w razie potrzeby.

Sulfentrazon ma efekt pre-M na turzyce i ma lepsze działanie resztkowe w połączeniu z Halo, aby uzyskać większą siłę zabijania jako późny sezon "o cholera, nic nie zrobiłem, teraz mam turzyce".

Oto film.
[media]https://www.youtube.com/watch?v=20GHnEa8L0Q[/media]

A także głównym składnikiem aktywnym w Blindside jest Sulfentrazon (Dismiss) z innym Sulf-Urea w przeciwieństwie do czegoś takiego jak Dismiss NXT
Zdecydowanie potrzebowałem tego samouczka. Czy używasz więc wyłącznie Blindside do swojej aplikacji? Jakie są twoje wyniki?

#6 ·
@Amoo316

Zgadzam się w 100%. Moje tegoroczne próby z turzycami wyraźnie wykazały, że Sedge Ender (który zawiera sulfentrazon wraz z dodatkowym środkiem przedsiewnym Prodiamine) jest znacznie lepszy od Surge Hammer. To nawet nie jest bliskie. Być może coś przeoczyłem, ale po prostu nie widzę, jakie zalety ma SH w porównaniu do SE (w każdym razie na mojej Zoysii).

#7 ·
GA250 said:
Zdecydowanie potrzebowałem tego samouczka. Czy używasz więc wyłącznie Blindside do swojej aplikacji? Jakie są Twoje wyniki?
Nie, około 30 sekund po rozpoczęciu filmu Matt wspomina Blindsind, ale mówi również, że jest skuteczny tylko dlatego, że zawiera wystarczającą ilość sulfentrazonu. Używam dawki 4oz/akr dla sulfentrazonu i 0,03oz/1000 dla Halo.

Używam sulfentrazonu i halosulfuronu jako kontroli po zastosowaniu. (zakładając, że nie zrobiłem żadnej kontroli wstępnej) Będziesz potrzebować obu do podstawowego programu, który zamieściłem powyżej i opisałem w filmie. 24 godziny chrupiące, 48 godzin martwe.

Sulfentrazon, którego używam - https://www.domyown.com/agrisel-sulfentrazone-4f-herbicide-p-21369.html

Halo, którego używam (Empero) - https://www.domyown.com/empero-p-20869.html

#9 ·
TampaBayFL said:
Ten Agrisel to świetna oferta.....Przejdę na niego. Ma ~30-krotne stężenie AI w Sedge Ender, ale kosztuje tylko 4-krotnie więcej.
:thumbup: Wiele polecanych produktów jest takich. Zobacz, czego chcesz użyć, wyszukaj składnik aktywny i sprawdź, czy istnieje odpowiednik generyczny o takim samym lub wyższym stężeniu za mniejsze pieniądze.

#11 ·
TampaBayFL said:
Absolutnie. Przeszedłem w większości na leki generyczne, ale jest kilka markowych produktów, których trzymam się z wygody i przyzwyczajenia😊
Celcius to jedyny markowy produkt, który mam w swoim pojemniku do przechowywania. Wszystko inne to leki generyczne. Większość z nas nie idzie do sklepu i nie kupuje markowego roundupu, nie ma powodu, żeby robić to z czymkolwiek innym imo.

Image

20 dolarów za każdym razem, gdy ktoś kupuje Sedgehammer zamiast Empero

Image

#12 ·
Amoo316 said:
TampaBayFL said:
Ten Agrisel to świetna okazja.....Przejdę na niego. Ma ~30-krotne stężenie AI w Sedge Ender, ale kosztuje tylko 4x więcej.
:thumbup: Wiele polecanych produktów jest właśnie takich. Zobacz, czego chcesz użyć, wyszukaj składnik aktywny, sprawdź, czy istnieje odpowiednik o takim samym lub wyższym stężeniu za mniejsze $$$.
Z jaką dawką /1000 stosujesz Agrisel? Jeśli moja matematyka jest poprawna (co prawdopodobnie nie jest), myślę, że to 0,33 uncji/1000?

#13 ·
ZoysiaBoysia said:
Z jaką dawką /1000 stosujesz Agrisel? Jeśli moja matematyka jest poprawna (co prawdopodobnie nie jest), myślę, że 0,33 uncji/1000?
Zatem maksymalna dawka roczna wynosi 12 uncji/akr/rok

Leczenie punktowe można stosować w dawce 6 uncji/akr lub 4 uncji/akr, jeśli mieszasz z kickerem. Zmień 6 na dowolną dawkę, jaką chcesz zastosować i rozwiąż dla X. (Pomnóż na krzyż, a następnie podziel)

Lubię po prostu ustawić prosty stosunek:

Image

6 x 1000 = 6000 / 43560 = .14oz

#15 ·
Amoo316 said:
ZoysiaBoysia said:
Z jaką dawką /1000 stosujesz Agrisel? Jeśli moja matematyka jest poprawna (co prawdopodobnie nie jest), to myślę, że .33 oz/1000?
Więc maksymalna roczna dawka to 12oz/akr/rok

Leczenie punktowe możesz stosować 6oz/akr lub 4oz/akr, jeśli mieszasz z kickerem. Zmień 6 na dowolną dawkę, jaką chcesz zastosować i rozwiąż dla X. (Pomnóż na krzyż, a następnie podziel)

Lubię po prostu ustawić prosty stosunek:

Image

6 x 1000 = 6000 / 43560 = .14oz
To jest bardzo zbliżone do tego, czego używam do leczenia punktowego za pomocą SedgeEnder (który ma ten sam składnik aktywny, ale 1/30 stężenia). Używam 6 oz/gal na około 1k powierzchni i to daje 0,2 oz, gdyby ktoś miał użyć Agrisel.

Pełne ujawnienie, jestem nieco powyżej dawki na etykiecie, używając 6 oz na galon, ale po prostu zaokrąglam w górę z 5,5.

#16 ·
TampaBayFL said:
To jest bardzo zbliżone do tego, czego używam do miejscowych zabiegów z użyciem SedgeEnder (który ma ten sam składnik aktywny, ale 1/30 stężenia). Używam 6 uncji/gal na około 1k powierzchni, co daje 0,2 uncji, jeśli ktoś miałby użyć Agrisel.

Przy pełnym ujawnieniu, jestem nieco powyżej dawki na etykiecie, używając 6 uncji na galon, ale zaokrąglam w górę z 5,5.
Sedge Ender to jeden z tych produktów, które nie mają dla mnie większego sensu, może coś przeoczyłem?

Sulfentrazon w Sedge Ender wykonuje pracę polegającą na zabijaniu turzyc. Dodany Prodiamin jest świetny dla wszystkich innych chwastów, które możesz zabić na etykiecie, ale powodem, dla którego turzyce wracają, jest to, że orzeszki i bulwy nie obumierają. Trochę tak samo jak mieliśmy trudności z skutecznym zabiciem bermudagrass, nie możemy zabić korzeni. Ponieważ korzeń już tam jest, a Prodiamin działa w sposób zapobiegający rozwojowi korzeni nowych nasion, jego wpływ na turzyce w produkcie oznaczonym dla turzyc wydaje się co najmniej wątpliwy?

Coś, o czym warto pamiętać, ponieważ jesteś w Tampie. Będziesz miał nieco dłuższy sezon wegetacyjny. Sposób prezentacji informacji w filmie i z badań, wstępne aplikacje wydawały się być oddalone od siebie o 30 dni. To z pewnością sugerowany harmonogram, który przedstawia z różnymi planami leczenia. Możesz rozważyć sprawdzenie, czy możesz uzyskać kontrolę przy dawce 4oz/A lub zasadniczo 1oz/1000. Jeśli nie, nie zaszkodziłoby nic, z wyjątkiem utraty uncji, aby przejść do 2 uncji. Jeśli możesz uzyskać 60 dni przy 4oz/a, to obejmuje cię na 6 miesięcy w roku.

Ostatecznie musisz zabić orzeszki i bulwy, aby zabić turzyce. Nie są one jak większość chwastów, gdzie możemy je spryskać raz w sezonie i znikają.

#17 ·
Myślę, że SE to po prostu produkt, który jest bardzo drogi za uncję AI, a ludzie tacy jak ja używają go, ponieważ używamy go tak mało i jest tak wygodny i łatwy do zdobycia. To w każdym razie moje usprawiedliwienie :) Mój problem z turzycą jest tylko okresowy i sporadyczny, więc nigdy nie robię nic innego, jak tylko konkretne zabiegi punktowe.

Nie mam pojęcia, co robi w nim środek przedwschodowy, jeśli w ogóle coś robi. Ktoś w Bonide musiał pomyśleć, że to dobry pomysł, ale kto wie ......