Lawn Care Forum banner

Zwalczanie turzyc w rabatach kwiatowych

5.7K views 5 replies 5 participants last post by  krusej23  
#1 ·
Niedawno usunąłem ściółkę i tkaninę krajobrazową poprzedniego właściciela, które były w dość złym stanie. Następnie położyłem świeżą warstwę ściółki o grubości 2-3". Przez kilka tygodni wszystko było świetnie, aż do piekła.

Trawa cibora. Wszędzie.

Spryskałem trochę preparatu Dismiss obszary, które mogłem, ale są miejsca, które są zbyt blisko roślin ozdobnych. Mam Over-the-Top, ale nie jest on wymieniony dla cibory. Jedyne, co udało mi się znaleźć, to Image 70 DG, który jest wymieniony dla moich okoliczności, ale został wycofany z produkcji. Czy ktoś zna rozwiązanie, które mogłoby zadziałać? Myślę, że spróbuję spryskać Fertilome i zobaczyć, co się stanie.

#2 ·
W otwartych rabatach spryskuję glifosatem, jeśli jakiś obszar się pogarsza. Gotowa do użycia butelka Roundup wydziela bardzo grube krople i można lekko spryskać chwast, który znajduje się bliżej roślin ozdobnych. Nie miałem problemów z znoszeniem grubych kropli. Istnieje również żel Roundup, który można pomalować na blaszce liściowej, co nie wpływa na pożądane rośliny, które znajdują się dosłownie 2 cale dalej. Najlepszą sztuczką, jakiej nauczyłem się w przypadku rabat, jest zastosowanie preparatu przedsiewnego, takiego jak prodiamina, na otwartych obszarach rabat i kontroluje on każdy chwast, który wyrasta z nasion.

#4 ·
Trzymam puszkę tego w szafie obok moich drzwi wejściowych na wypadek, gdybym coś zobaczył. Wystrzeliwuje prostą linię piankowego herbicydu, więc jest naprawdę precyzyjny. Czasami zauważam coś w mojej rabacie z mojego okna wykuszowego i mogę to usunąć, nawet nie zakładając butów. To niesamowita rzecz!

#5 ·
Glifosat też ich nie zabije. Potrzebujesz czegoś wymienionego specjalnie dla turzycy. Używam Certainty, ale to może zadziałać dla ciebie, jeśli potrzebujesz tylko jednorazowej aplikacji. Jeśli twoje rabaty krajobrazowe są mokre przez całe lato, będą wciąż się pojawiać. Sprawdź na rynku zakup grupowy, ponieważ Certainty to tańszy sposób na zdobycie czegoś.