Lawn Care Forum banner

Odnowiono zabytkową kosiarkę bębnową z lat 40. XX wieku, ale jakim kosztem?

3 reading
4.2K views 6 replies 5 participants last post by  Buffalolawny  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Dzięki za pozwolenie dołączyć

Niedawno odnowiłem starą Qualcast Pantherb jako mały projekt próżności. Jednak w połowie zdałem sobie sprawę, że podoba mi się pomysł ręcznej kosiarki bębnowej do jednego z moich małych trawników.

Mimo że to teraz działa, zastanawiałem się, czy ktoś ma doświadczenie z wydajnością starych w porównaniu do nowych kosiarek ręcznych?

Np. czy nowsza dałaby tak dobre paski i cięcie. Przypuszczalnie byłaby lżejsza i mniej podatna na rdzę itp.

Bardzo dziękuję za przeczytanie

#3 ·
To całkiem fajny projekt. Kosiłbym tym swój trawnik. Moim zdaniem różnica między starymi kosiarkami bębnowymi a nowymi polega na tym, że nowe są znacznie lżejsze i łatwiejsze do pchania.
Stare kosiarki po prostu nie miały możliwości stosowania lekkich części, które mają nowoczesne kosiarki. Chodzi mi o to, że obecnie jedną z cięższych kosiarek bębnowych jest Fiskars i nawet to waży tylko około 50 funtów. Większość nowoczesnych kosiarek bębnowych mieści się w przedziale 25-40 funtów.
Wiem, że kiedy zacząłem kosić kosiarką bębnową, wiele osób mówiło mi, że jestem szalony, żeby kosić nią, ponieważ są tak trudne do pchania, ale wcale nie uważam, żeby były trudne do pchania. Osobiście uważam, że moją kosiarkę bębnową nie jest trudniej pchać niż niesamobieżną kosiarkę spalinową lub elektryczną.

#5 ·
crussell said:
Wygląda niesamowicie i z pewnością zwróciłoby uwagę w sąsiedztwie!

Nie mogłem się powstrzymać od zauważenia pomarańczowego podkładu pod oryginalną warstwą farby, co jest oczywistą wskazówką, że jest to prawie na pewno farba ołowiowa.

Tylko do wiadomości dla wszelkich renowacji, upewnij się, że nosisz dobre środki ochrony osobistej (PPE) za każdym razem, gdy szlifujesz/naruszasz stare powłoki.
To naprawdę interesujące w odniesieniu do farby. Nie wiedziałem tego. Na szczęście nie musiałem niczego z tego usuwać. Zardzewiałe elementy usunąłem dość łatwo za pomocą odrobiny siły i coli.

#6 ·
Retromower said:
To całkiem fajny projekt. Kosiłbym tym swój trawnik. Moim zdaniem, różnica między starymi kosiarkami bębnowymi a nowymi polega na tym, że nowe są znacznie lżejsze i łatwiejsze do pchania.
Stare kosiarki po prostu nie miały możliwości stosowania lekkich części, które mają nowoczesne kosiarki. Mam na myśli to, że obecnie jedną z cięższych kosiarek bębnowych jest Fiskars i nawet to waży tylko około 50 funtów. Większość nowoczesnych kosiarek bębnowych mieści się w przedziale 25-40 funtów.
Wiem, że kiedy zacząłem kosić kosiarką bębnową, wiele osób mówiło mi, że jestem szalony, żeby kosić nią, ponieważ są tak trudne do pchania, ale wcale nie uważam, żeby były trudne do pchania. Osobiście uważam, że moja kosiarka bębnowa nie jest trudniejsza do pchania niż niesamobieżna kosiarka benzynowa lub elektryczna.
To około 30 kg, więc ma trochę objętości.