Lawn Care Forum banner

Quali-pro Prodiamine - młody trawnik?

817 views 3 replies 4 participants last post by  secured2k  
#1 ·
Cześć wszystkim! Udało mi się zdobyć trochę prodiaminy w północnej Albercie. Wydaje się, że mam trudności ze znalezieniem informacji na temat mojej sytuacji, więc moje pytanie brzmi: Zrobiłem trochę renowacji mojego trawnika jesienią ubiegłego roku. Skalpowanie, grabienie mechaniczne, aeracja, piaskowanie i dosiew... wyszło naprawdę ładnie, zanim wszystko przeszło w stan uśpienia. Czy zastosowanie prodiaminy wiosną utrudni wzrost korzeni i rozprzestrzenianie się / dojrzewanie mojego nadchodzącego trawnika? Właśnie kupiłem greensmaster i na początek będę kosił na 3/4". Może powinienem poczekać jeszcze rok? Wszelkie opinie będą mile widziane! Dzięki, mili ludzie

#4 ·
Możesz aplikować, gdy korzenie są wystarczająco głębokie, aby nie były narażone na działanie herbicydu. Jednak dla najlepszych rezultatów nie należy stosować preparatu przedwschodowego w pierwszym roku lub gdy go nie potrzebujesz. Lata temu, kiedy się tym zajmowałem, stwierdzono (w badaniach), że nawet dojrzałe trawniki były narażone na działanie preparatów przedwschodowych, takich jak prodiamina (i innych o podobnym mechanizmie działania). Czy wystarczyło to, aby zabić trawę? Nie. Czy wystarczyło to, aby zobaczyć mierzalną różnicę w rozwoju korzeni - Tak. Jeśli masz nawadnianie i karmisz/podajesz łyżką, to prawdopodobnie nie ma to znaczenia. Jeśli jednak jesteś na zaniedbanej glebie bez umiarkowanej lub wysokiej konserwacji, może to osłabić trawę, aby była bardziej podatna na suszę/choroby. Należy również pamiętać, że różnica, o której mówię, dotyczy tych, którzy próbują uzyskać ostatnie dodatkowe 10% wzrostu i wyglądu swoich trawników, więc korzyści z nieużywania preparatów przedwschodowych maleją. Dla korzyści z mniejszej ilości chwastów myślę, że większość, w tym ja, poleci stosowanie preparatów przedwschodowych, jeśli twoja trawa dobrze rosła jesienią.