Lawn Care Forum banner

MOSS!!!! Północny zachód Pacyfiku

3.6K views 4 replies 4 participants last post by  Deadlawn  
#1 ·
Ludzie,

Ja mieszkam w okolicach Olympia, WA. Mech w tym roku jest niesamowity. Nie tylko u mnie, ale u tak wielu innych osób w okolicy. Czego używacie do walki z tym? Jest siarczan cynku, siarczan żelaza, Moss-Out, wiele rozwiązań z dużych sklepów... Jakie macie najlepsze doświadczenia w walce z mchem? Bardzo chciałbym rozwiązanie granulowane, ponieważ mam do czynienia z 15 000 stóp kwadratowych.

Dziękuję bardzo....

#3 ·
Wszystko, co zastosujesz, aby zabić mech, będzie tymczasowe. Jeśli nie naprawisz podstawowego problemu, mech powróci.

Jesteś w północno-zachodnim Pacyfiku, gdzie jest dużo wilgoci, którą mech uwielbia. Czy jesteś w pobliżu Lasu Deszczowego Hoh? Nie możesz nic zrobić z wilgocią, chyba że się przeprowadzisz.

Ale......są inne rzeczy, które mech uwielbia:

1) Kwaśne gleby.
2) Zagęszczone gleby.
3) Gleby pozbawione składników odżywczych i materii organicznej.
4) Cień.

Popraw kilka z nich, a mech powinien zniknąć.

#4 ·
Mam również problem z mchem. To moja pierwsza zima jako właściciel domu i naprawdę dobrze nie przygotowałem mojego trawnika. Więc staram się dostosować do moich błędów. Mieszkam również w PNW (Portland) i mech szaleje w tym roku. Nie wiedziałem, że cień jest czynnikiem, ale ma to sens, ponieważ nasz przyjazny dla światła ogród przed domem prawie nie ma mchu, ale nasz ciemniejszy ogród z tyłu ma go znacznie więcej. Ogród przed domem prawdopodobnie również nieco lepiej się osusza, ale ogród z tyłu powinien nadal osuszać się przyzwoicie (2 strony znacznie się obniżają).

Użyłem Moss Out przez rozsiewacz i działało to całkiem dobrze, ale zostawiło dużo mchu wciąż żywego, więc postanowiłem przejść się po podwórku i celować w mech kulkami nawozu Moss Out. Co robisz z martwym mchem? Czy jest również problem z przypadkową trawą rosnącą z nawozu? A może po prostu dostarczy składników odżywczych dla wciąż żywej trawy obok mchu, aby rozprzestrzeniła się na obszar, na którym znajduje się teraz martwy mech?

Nie napowietrzałem, ale zrobię to jak najszybciej. Jak można stwierdzić, czy gleba ma dobre składniki odżywcze/materię organiczną? Wydaje się, że jest mnóstwo robaków, ponieważ kiedy wyrywam chwasty, robaki są wszędzie. I ciągle na moim trawniku są ptaki, które wyrywają robaki, co uważam za dobry znak.

Co jeszcze mogę zrobić, aby pomóc w ochronie przed mchem/zaradzić obecnemu problemowi z mchem?

Dzięki wielkie.

#5 ·
Bmwe24 said:
Ja również mam problem z mchem. To moja pierwsza zima jako właściciel domu i człowieku, nie przygotowałem dobrze mojego trawnika. Więc staram się dostosować do moich błędów. Mieszkam również w PNW (Portland), a mech szaleje w tym roku. Nie wiedziałem, że cień jest czynnikiem................
Zauważ, że mech zwykle rośnie po północnej stronie drzew. ;)

Bmwe24 said:
Użyłem Moss Out przez rozsiewacz i działało to całkiem dobrze, ale pozostawiło dużo mchu wciąż żywego, więc postanowiłem przejść się po podwórku i skierować kulki nawozów Moss Out na mech. Co robisz z martwym mchem?
Zagrab go w glebę, to materia organiczna!

Bmwe24 said:
Czy istnieje również problem z przypadkową trawą rosnącą z nawozu? A może po prostu dostarczy składników odżywczych dla wciąż żywej trawy obok mchu, aby rozprzestrzeniła się na obszar, gdzie znajduje się teraz martwy mech?
Nie na pierwsze pytanie. Tak na drugie. Im więcej uda ci się wyhodować trawy, tym mniej będzie mchu. Czy słyszałeś kiedyś powiedzenie „Natura nie znosi próżni”? Chociaż wyhodowanie trawy w bardzo zacienionym miejscu może być wyzwaniem. Mech jest jedyną rzeczą, która WYROŚNIE tam w obecnych warunkach. Teraz, gdy zabiłeś mech, goła ziemia jest podatna na erozję. Jeśli tam nic nie wyhodujesz, to coś w końcu WYROŚNIE. Jeśli naprawdę chcesz trawy, najlepszym rozwiązaniem dla cienia są kostrzewy cieniolubne. Wybierz mieszankę cieniową, która w 100% składa się z kostrzew cieniolubnych, które obejmują kostrzewę czerwoną płożącą, Chewings, twardą, a czasem kostrzewę owczą. Unikaj tanich mieszanek cieniowych z życicą, która szybko kiełkuje, ale obumiera w cieniu w ciągu miesiąca lub dwóch. To dobra mieszanka cieniowa:

https://www.outsidepride.com/seed/grass-seed/fescue-grass-seed/legacy-fine-fescue-grass-seed.html

Bmwe24 said:
Nie napowietrzałem, ale zrobię to jak najszybciej. Jak można stwierdzić, czy gleba ma dobre składniki odżywcze/materię organiczną?
Zdobądź badanie gleby od agencji współpracy swojego stanu.

Bmwe24 said:
Wydaje się, że jest mnóstwo robaków, ponieważ kiedy wyrywam chwasty, robaki są wszędzie. I na moim trawniku stale przebywają ptaki, które wyrywają robaki, co uważam za dobry znak.
Robaki to dobry znak, ponieważ wskazują na dobrze prosperujące drobnoustroje. Czy jesteś pewien, że ptaki wyrywają robaki, a może owady? Nadal zrobiłbym badanie gleby

Bmwe24 said:
Co jeszcze mogę zrobić, aby chronić się przed mchem/naprawić obecny problem z mchem?
Z grubsza to, co powiedziałem powyżej.