Muszę umieścić licznik na linii nawadniającej. Ale 11 stref po 30 minut, pomnożone przez średnio 6 głowic po 3 galony na minutę, plus strefa kroplowa to dokładnie 6000 galonów na podlewanie. To dla jednego akra. Na szczęście jesteśmy blisko bagna, więc nie brakuje wody. Mój rachunek za prąd do zasilania studni jest większy niż to, co wielu tutaj płaci za nawadnianie. Nie byłoby to możliwe bez studni.
CIEKAWA statystyka… Jeden cal deszczu spadający na 1 akr ziemi odpowiada około 27 154 galonom i waży około 113 ton.
Jestem w tej samej sytuacji, mam 1 akr i kazałem usunąć drzewa, a w tym roku postanowiłem naprawdę popracować nad uzyskaniem ładnego trawnika. Zobaczyłem, jak może wyglądać mój rachunek za wodę w zeszłym roku, kiedy musiałem puszczać wodę 5 razy dziennie przez 3 miesiące, aby upewnić się, że moja trawa Centipede wykiełkowała i urosła. Mój rachunek za wodę nigdy wcześniej nie przekroczył 40 dolarów; w tym czasie wzrósł do ponad 500 dolarów... och, i to było tylko dla podwórka z przodu, które miało 4 strefy kroplowe i 17 000 stóp kwadratowych trawnika.
Zainstalowałem studnię w tym roku, ponieważ wiedziałem, że w żaden sposób nie zamierzam wydawać takich pieniędzy każdego miesiąca na podlewanie zarówno podwórka z przodu, jak i z tyłu. Nadal nie wiem, jakie będzie całkowite miesięczne zużycie wody, ponieważ wciąż instaluję system nawadniania na podwórku z tyłu, ale do tej pory średnio zużywam około 30 000 galonów tygodniowo tylko z przodu. Myślę, że podwórko z tyłu przynajmniej to podwoi, co podniosłoby mój rachunek za wodę do około 600 dolarów miesięcznie w okresie letnim.
Kiedy wszystko będzie gotowe, będę miał około 20 stref i prawdopodobnie będę zużywał średnio ponad 10 000 galonów miesięcznie. Wzrost rachunku za prąd był oczekiwany, ale nadal niepożądany.