Lawn Care Forum banner
41 - 60 of 61 Posts
Ten wątek przypomina mi, dlaczego wiercimy studnię dla naszego nawadniania. Dziś rano zadzwoniłem do osoby wiercącej studnię. Dom znajduje się dosłownie na małej prywatnej wyspie, a studnie są płytkie i mają średnio 25 do 30 stóp głębokości. Zacytowano mi 1800 dolarów z pompą 1,5 KM itp. Mieszkańcy wyspy bez studni płacą 300 dolarów plus miesięcznie za nawadnianie. Warte każdego centa.

Mam nadzieję, że w pewnym momencie skontaktuję się z dobrze wywierconą studnią w celu uzyskania kosztorysu. Jestem w dzielnicy, w której jeszcze nie znaleziono rozporządzenia zakazującego tego. Może trzeba będzie posadzić kilka drzew i znaleźć kogoś, kto zrobi to w nocy :D

BXMurphy said:
Konwencjonalna zasada "1 cal na tydzień" zaprzątała mi ostatnio głowę. Chcę, żeby górny cal był suchy, a gleba poniżej równomiernie wilgotna. Nawet nie wilgotna, ale jak dobrze wykręcony ręcznik.

Oczywiście zależy to od środowiska, ale czy uważasz, że wielu z nas może obejść się bez mniejszego podlewania? Założę się, że w Nowej Anglii mogę...
Trawa Zoysia w Nowej Anglii by ci to dała. Jest zielona tylko przez około 5 miesięcy w roku i ma mniejsze zużycie wody niż trawa sezonu chłodnego. Lol.

Wow, czuję się szczęśliwy. Zleciłem instalację nowego licznika dla systemu nawadniającego, który kosztował 900 dolarów. Ale mój rachunek za wodę wynosi tylko 19 dolarów miesięcznie. Płacę tylko za zużytą wodę. Podlewanie 20 minut na strefę @ 5 stref. Trzy dni w tygodniu.

Właśnie dostałem najnowszy rachunek i wynosił 340 dolarów, a oni uwzględniają również ścieki. W moim starym domu miałem zamontowany licznik tylko do nawadniania i basenu i chociaż kosztowało mnie to prawie 2500 dolarów, żeby miasto to zrobiło, było warto. Myślałem, że tutaj nie będę tego potrzebował z mniejszym podwórkiem i bez basenu, ale może zacznę się tym interesować. Właśnie dodałem 2 tysiące metrów kwadratowych trawnika z kolejną strefą w tym miesiącu i 75 drzew z nawadnianiem kroplowym, więc spodziewam się, że w lipcu będzie to około 450 dolarów. Muszę coś wymyślić lol.

250 w szczycie lata, bez nawadniania przez pozostałe 7-8 miesięcy w roku z powodu deszczu i pochmurnych dni, zwykle 100-150 w zależności od sytuacji. Ale to również obejmuje kanalizację.
Duża część mojego rachunku to tylko stawka podstawowa za wodę i kanalizację + opłaty/podatki, co daje około 60-70 dolarów, zanim wezmę kroplę wody lub spłuczę toaletę.

$21,43 w tym miesiącu za licznik nawadniania. Mój ma własny licznik dla systemu nawadniania. To najwyższy rachunek, jaki do tej pory otrzymałem. (posiadam dom od 1 roku)

JDM83 said:
$21.43 w tym miesiącu za licznik nawadniania. Mój ma własny licznik dla systemu nawadniania. To najwyższy rachunek, jaki do tej pory otrzymałem. (posiadam dom od 1 roku)
Po prostu wcierasz to, prawda? :lol:

ThomasPI said:
Ten wątek przypomina mi, dlaczego wiercimy studnię dla naszego nawadniania. Dziś rano zadzwoniłem do osoby wiercącej studnie. Dom jest dosłownie na małej prywatnej wyspie, a studnie są płytkie i mają średnio 25 do 30 stóp głębokości. Zacytowano mi 1800 dolarów z pompą 1,5 KM itp. Mieszkańcy wyspy bez studni płacą 300 dolarów plus miesięcznie za nawadnianie. Warte każdego centa.
Tak, to na pewno nie jest norma. Na przykład kolega właśnie wywiercił studnię w regionie winiarskim, a większość studni kosztuje 20-25 tysięcy dolarów za wywiercenie. Jeśli nie mogą uzyskać wody lub wystarczającego ciśnienia z otworu, co wtedy? Musisz zapłacić kolejne 20-25 tysięcy dolarów, żeby spróbowali ponownie. Ale studnie są niezbędne, ponieważ nie ma tam miejskiej hydrauliki.

Mamy tu w okolicy sporo szczęścia, ponieważ zwierciadło wody gruntowej jest dość blisko powierzchni gleby i mamy tę szaloną warstwę piasku około 1,20 m pod ziemią. Zdecydowaliśmy się więc na wbicie studni punktowej i używanie jej... zasadniczo, wszystko co musimy zapłacić za wodę do nawadniania, to koszt uruchomienia silnika pompy. Oczywiście nie można tego pić, bo bleh... ale świetnie nadaje się do trawnika!

Ile płacisz lub ile galonów wody zużywasz każdego miesiąca? Nasze normalne zużycie wynosi od 4 do 5 tysięcy galonów w ciągu roku, ale oczywiście wzrasta latem. Mimo to wydaje się dziwne, że w zeszłym miesiącu wzrosło do ponad 8 tysięcy (rachunek wyniósł nieco ponad 100 dolarów). Nie mam podziemnego systemu nawadniania i tylko od czasu do czasu używam zraszaczy do trawnika. Jestem ciekaw, ile wody zużywają inni, zwłaszcza ci, którzy mają dedykowane systemy nawadniania.

Jaki jest Twój przeciętny rachunek za wodę? Jeśli zostawię mój system nawadniania, aby podlewał codziennie 5 dni w tygodniu (pon.-pt.), mój rachunek wynosi zwykle około 190 - 200 $. Mam piaszczystą glebę, więc podlewanie 2 dni w tygodniu, jak większość z was, nie wystarcza dla mojego trawnika. Nie włączałem go przez ostatnie 10 dni (padało przez 8 z ostatnich 10 dni), ale próbuję podlewać w poniedziałki, środy i piątki po tych wszystkich deszczach i zobaczyć, jak to wpłynie na mój trawnik i rachunek. Z grubsza obliczyłem, że podlewanie 5 dni w tygodniu przez 4 tygodnie (20 dni) kosztuje mnie około 7,50 $ dziennie.
Czy rachunek za wodę cokolwiek znaczy, skoro każdy system jest inny, mój kontroler pomija „uruchomienia”, gdy prognozowany jest deszcz i dostosowuje się do pory roku/pogody?

Tutaj, w Toronto w Kanadzie, płacę 4,60 $ / 1 metr sześcienny = 1000 litrów = 264 galony amerykańskie. Daje to około 15,00 $ za uruchomienie, ale mam tylko 140 m2 trawnika, rabatę z kroplówkami i donice na kroplówkach.

Czy rachunek za wodę coś znaczy, skoro każdy system jest inny, mój kontroler pomija „uruchomienia”, gdy prognozowany jest deszcz i dostosowuje się do pory roku/pogody?

Hier in Toronto, Canada, płacę 4,60 $ / 1 metr sześcienny = 1000 litrów = 264 galony amerykańskie. Daje to około 15,00 $ za uruchomienie, ale mam tylko 140 m2 trawnika, rabatę kwiatową z kroplówką i donice na kroplówce.
To dziwne, chociaż właśnie otrzymałem e-mail z wątkiem jako nową aktualizacją. 🤷🏼‍♂️

Muszę umieścić licznik na linii nawadniającej. Ale 11 stref po 30 minut, razy średnio 6 głowic po 3 gpm każda, plus strefa kroplowa to dokładnie 6 tysięcy galonów na jedno podlewanie. To dla jednego akra. Na szczęście jesteśmy blisko bagna, więc nie brakuje wody. Mój rachunek za prąd do zasilania studni prawdopodobnie kosztuje więcej niż wielu tutaj płaci za nawadnianie.

CIEKAWY Stat... Jeden cal deszczu spadający na 1 akr ziemi jest równy około 27 154 galonom i waży około 113 ton.

Muszę umieścić licznik na linii nawadniającej. Ale 11 stref po 30 minut, pomnożone przez średnio 6 głowic po 3 galony na minutę, plus strefa kroplowa to dokładnie 6000 galonów na podlewanie. To dla jednego akra. Na szczęście jesteśmy blisko bagna, więc nie brakuje wody. Mój rachunek za prąd do zasilania studni jest większy niż to, co wielu tutaj płaci za nawadnianie. Nie byłoby to możliwe bez studni.

CIEKAWA statystyka… Jeden cal deszczu spadający na 1 akr ziemi odpowiada około 27 154 galonom i waży około 113 ton.
Jestem w tej samej sytuacji, mam 1 akr i kazałem usunąć drzewa, a w tym roku postanowiłem naprawdę popracować nad uzyskaniem ładnego trawnika. Zobaczyłem, jak może wyglądać mój rachunek za wodę w zeszłym roku, kiedy musiałem puszczać wodę 5 razy dziennie przez 3 miesiące, aby upewnić się, że moja trawa Centipede wykiełkowała i urosła. Mój rachunek za wodę nigdy wcześniej nie przekroczył 40 dolarów; w tym czasie wzrósł do ponad 500 dolarów... och, i to było tylko dla podwórka z przodu, które miało 4 strefy kroplowe i 17 000 stóp kwadratowych trawnika.

Zainstalowałem studnię w tym roku, ponieważ wiedziałem, że w żaden sposób nie zamierzam wydawać takich pieniędzy każdego miesiąca na podlewanie zarówno podwórka z przodu, jak i z tyłu. Nadal nie wiem, jakie będzie całkowite miesięczne zużycie wody, ponieważ wciąż instaluję system nawadniania na podwórku z tyłu, ale do tej pory średnio zużywam około 30 000 galonów tygodniowo tylko z przodu. Myślę, że podwórko z tyłu przynajmniej to podwoi, co podniosłoby mój rachunek za wodę do około 600 dolarów miesięcznie w okresie letnim.

Kiedy wszystko będzie gotowe, będę miał około 20 stref i prawdopodobnie będę zużywał średnio ponad 10 000 galonów miesięcznie. Wzrost rachunku za prąd był oczekiwany, ale nadal niepożądany.

Mieszkam w Lemon Grove, Kalifornia, strefa 10b, TTTF. Prawdopodobnie taniej jest używać wody butelkowanej do nawadniania niż wody miejskiej. Podlewanie tylko 2300 stóp kwadratowych kosztuje 315 dolarów za czerwiec, a nasz najgorętszy miesiąc to dopiero sierpień. Używam irrometru/tensiometru, aby precyzyjnie śledzić moje potrzeby nawadniania i nadal kosztuje to majątek. Nasze średnie opady od czerwca do września wynoszą tylko 0,5 cala, jeśli w ogóle. Wszyscy moi sąsiedzi wiele lat temu przeszli na twardą nawierzchnię, ale są nieco starsi i mają stałe dochody. Jeden z sąsiadów zbiera zbłąkaną wodę w swojej wannie za pomocą wiadra do swojego ogrodu warzywnego. To drogie hobby, ale świecące komentarze sąsiadów są tego warte.

Mieszkam w Salt Lake City, Utah. 3000 stóp kwadratowych trawnika + prawdopodobnie kolejne 1000 stóp kwadratowych rabat kwiatowych (a może więcej). Najgorszy rachunek za wodę, jaki widziałem, wynosi około 120 dolarów miesięcznie, ale większość moich miesięcznych rachunków, nawet w maju, czerwcu i wrześniu, wynosi poniżej 100 dolarów.

41 - 60 of 61 Posts