Lawn Care Forum banner

Niskie pH z planowanym siewem (test gleby w poście)

3.9K views 4 replies 2 participants last post by  Df1  
#1 ·
Cześć wszystkim, nowy członek i nowy właściciel domu, więc wciąż próbuję rozgryźć całą tę sprawę z 'utrzymaniem trawnika'. Wszelka pomoc jest mile widziana! Poprzedni właściciele/najemcy w ogóle nie dbali o podwórko, więc mam co robić.

Bardzo mały trawnik, około 1300 stóp kwadratowych. Strefa 5b, głównie kostrzewa trzcinowa (chyba). Robię 'renowację' z tyłu etapami. Wszystko to były w zasadzie chwasty i brud, więc tak naprawdę nie renowacja poprzedniej trawy. Albo zrobię dosiewkę, albo N blitz z przodu, który jest w większości nienaruszony.

Na podstawie testu gleby zdecydowanie muszę podnieść pH. Fosfor i potas są bardzo wysokie według laboratorium, nie jestem pewien, czy to powód do niepokoju. Magnez i wapń wykazują się na niskim poziomie.

Miałem kilka pytań oprócz bardziej ogólnych informacji na temat liczb, które trudno mi było zrozumieć.

Na podstawie ogólnych wytycznych, które widziałem, muszę podnieść pH, co zwykle osiąga się przez wapnowanie. Jeśli chcę wysiać nowe nasiona za kilka tygodni, jak powinienem poradzić sobie z wapnowaniem? Wiem, że istnieją wolniej i szybciej wchłanialne produkty wapniowe, ale nie byłem pewien, czy cokolwiek pomoże w tak krótkim czasie. Czy jest jakiś negatyw w wapnowaniu teraz, jeśli chodzi o kiełkowanie nasion? Czy powinienem poczekać, aż nasiona się ukorzenią, a następnie wapnować później jesienią? Planowałem podzielić to między jesień i wiosnę, biorąc pod uwagę ilość.

Nie byłem też pewien, czy wapnowanie przed/po/w trakcie dosiewki miałoby jakiś wpływ?

Na podstawie wykresu dostępności składników odżywczych dla pH, przy tak niskim pH, czy jakikolwiek N lub nawóz ogólnie, który upuszczę, wchłonie się wystarczająco, aby zrobić różnicę? Nie jestem pewien, czy powinienem czekać z N blitz do przyszłego roku.

#2 ·
Idealnie byłoby, gdybyś wiosną zastosował wapno, a Twój odczyn pH osiągnąłby już bardziej rozsądny poziom. Jeśli napowietrzasz glebę w ramach renowacji lub dosiewki, dodaj wapno, gdy otwory do napowietrzania są otwarte. Sugeruję użycie maksymalnej ilości szybko działającego wapna, jaką dopuszczają instrukcje produktu. Jeśli nie napowietrzasz gleby, zastosuj szybko działające wapno teraz, chyba że trawa jest zestresowana. Następnie zastosuj 50 funtów zwykłego wapna na 1000 stóp kwadratowych późną jesienią, następnej wiosny, kończąc następnej jesieni z pozostałymi ilościami z zalecenia dotyczącego wapna. Wapno kalcytowe byłoby najlepsze, ale jeśli nie możesz go znaleźć, dolomitowe jest w porządku.

Używaj mocznika do nawożenia, a nie siarczanu amonu. Twoja gleba bardzo dobrze zatrzymuje składniki odżywcze. Nie nawoź fosforem ani potasem, tylko azotem.

#3 ·
Dziękuję!

Virginiagal said:
Jeśli nie napowietrzasz, połóż teraz szybko działające wapno, chyba że Twoja trawa jest zestresowana.
Temperatura wynosiła w latach 90. z prognozami w latach 90. na następny tydzień lub dłużej. Czy mógłbym położyć go z siewem, jeśli nie napowietrzam, ze zrozumieniem, że prawdopodobnie nie będę miał idealnych wyników/pH dla kiełkowania?

#4 ·
Niezbyt idealne, ponieważ upał jest czynnikiem stresogennym, ale myślę, że i tak bym to teraz zrobił, żeby wapno mogło zacząć działać, pH 4,7 jest ekstremalnie niskie. Szybko działające wapno podniesie je szybciej niż inne wapno, ale można użyć tylko bardzo ograniczonej ilości w aplikacji, więc nie utrzyma ono wzrostu. Zwykłe wapno zadziała w ciągu tygodni i miesięcy i powinno utrzymać pH. Nie wiem, czy niskie pH wpłynie na kiełkowanie. Ale może mieć działanie toksyczne (glin, mangan) i składniki odżywcze nie są dobrze wchłaniane, a drobnoustroje są dotknięte. Po prostu lepsze środowisko dla trawy, gdy pH jest w dobrym zakresie.

Uważam za dziwne, że twoje pH jest tak niskie. Wschód i Południe mają tendencję do kwaśnej gleby, Zachód ma tendencję do gleby alkalicznej, myślę o Nebrasce jako o części zachodniej USA. Ale znalazłem to:
"Wschodnia trzecia część Nebraski ma większe prawdopodobieństwo potrzeby wapnowania ze względu na niższe pH gleby. Jednak piaszczyste gleby w północno-środkowej i zachodniej Nebrasce mogą być kwaśne i wymagać stosowania wapna."
http://www.soilcropandmore.info/crops/alfalfa/Fertilizer-Management-for-Alfalfa-g1598-Nebraska.pdf