Lawn Care Forum banner

Hortensja staje się zielona

8.7K views 8 replies 6 participants last post by  bencrabtree27  
#1 ·
Do moich miłośników hortensji.... Posadziłem trzy hortensje Incrediball prawie dwa lata temu. W tym roku wróciły wspaniale, a kwiaty osiągają już rozmiar 16 uncji ;) Dwa pytania. Wiem, że z czasem łodygi staną się mocniejsze, gdy dojrzeją, więc nie będą tak wiotkie jak annabelle.

Pytanie pierwsze - czy powinienem przyciąć niektóre z cięższych głów kwiatowych i krzyżujących się łodyg, aby wpuścić więcej powietrza i trochę je podnieść? (Zobacz zdjęcie)

Pytanie drugie. Wczesnym latem były pięknie białe. Ale w miarę upływu lata kwiaty zmieniły kolor na limonkowo-zielony. Zgaduję, że to z powodu upału, ale mogę się mylić. Jakie są opinie wszystkich? Czy jest jakiś dodatek do gleby, który mógłbym dodać, aby spróbować utrzymać je białe (Incrediball nie może zmienić koloru na niebieski lub różowy jak podobne gładkie hortensje)

#3 ·
@bencrabtree27 to normalne dla Twojego rodzaju hortensji. Mamy kilka hortensji Limelight, które zmieniają kolor kwiatów w miarę upływu sezonu. Kwiaty staną się następnym razem brązowawe. Spójrz na mój dziennik, a zobaczysz kilka zdjęć na 2 stronie, które pokazują hortensje po lewej stronie trawnika: https://thelawnforum.com/viewtopic.php?f=26&t=18372&start=20

#4 ·
To tylko starzejący się kwiat. Normalne......Wiem, że prawdopodobnie jest wyśrodkowany na łóżku, na którym go masz na zewnątrz domu, ale wyrośnie ze swojej przestrzeni. Idealnie, odsuń go o kolejne 3 stopy od domu iMO......w przeciwnym razie będzie to ciągłe przycinanie, a -nowe drewno- rośnie duże, gdy jeszcze bardziej się zakorzeni

#5 ·
@bencrabtree27 To nie są Limelight (Hydrangea paniculata). To są Hydrangea arborescens.
Kwiaty wychodzą zielone wiosną, latem zmieniają kolor na biały, a pod koniec lata z powrotem na zielony. Możesz je przycinać jak chcesz. Zimą lub wiosną możesz je przyciąć do ziemi lub przyciąć do 12-18" lub nie robić nic. Naprawdę nie obchodzi ich, co z nimi zrobisz, zakwitną na nowym drewnie bez względu na to, co zrobisz. Hydrangea aborescens jest bardziej jak bylina. Hydrangea paniculata jest bardziej jak krzewiasta roślina. Gdybyś był bliżej, wpadłbym po jednego lub dwóch tych wysokich chłopców i moglibyśmy porozmawiać o hortensjach.

#6 ·
Butter said:
@bencrabtree27 To nie są Limelight (Hydrangea paniculata). To są Hydrangea arborescens.
Kwiaty wychodzą zielone wiosną, latem stają się białe, a pod koniec lata znowu zielone. Możesz je przycinać, jak chcesz. Zimą lub wiosną możesz je przyciąć do ziemi lub przyciąć do 12-18" lub nie robić nic. Naprawdę nie obchodzi ich, co z nimi zrobisz, zakwitną na nowym drewnie bez względu na to, co zrobisz. Hydrangea aborescens jest bardziej jak bylina. Hydrangea paniculata jest bardziej jak krzewiasta roślina. Gdybyś był bliżej, wpadłbym po jednego lub dwóch z tych wysokich chłopców i moglibyśmy porozmawiać o hortensjach.
Nie chcę zawłaszczać tego wątku, ale wydajesz się dobrze orientować w temacie! Co jest Twoim ulubionym sposobem na nawożenie hortensji?