Lawn Care Forum banner

Gregson-Clark Spreader-Mate

2.1K views 8 replies 5 participants last post by  FATC1TY  
#1 ·
Bardzo kusi mnie, żeby pociągnąć za spust na jednym z tych. Mój ogród ma tylko około 8 tysięcy stóp kwadratowych, ale naprawdę nie lubię spryskiwać plecakowym opryskiwaczem. Z pewnością wydaje się, że GC znacznie ułatwi ten proces.

Mój przedni ogród ma lekkie nachylenie (ale mały, tylko 2 tysiące stóp kwadratowych +/-). Chciałem zobaczyć, czy ktoś uważa, że nie byłoby to zbyt kompatybilne z GC?

Z zadowoleniem przyjmuję wszelkie przemyślenia lub rekomendacje? To oczywiście kosztowny zakup, więc chcę się upewnić, że nie będę tego żałować. Przynajmniej mam już rozsiewacz Lesco 80lb.

Planowałem wersję z wysięgnikiem z pompą 5gpm na podstawie przeprowadzonych badań.

Dzięki!

#2 ·
Największym problemem, jaki widzę z Twoim trawnikiem, jest nachylenie. Spreader Mate zdecydowanie sprawia, że rozsiewacz jest górny ciężki. Problemem, jaki mam na moim trawniku, jest kształt. Świetnie sprawdza się na kwadratowych/prostokątnych obszarach, ale mam długie łukowate/trójkątne obszary ze względu na mój podjazd w kształcie litery U. To utrudnia mi użycie, ponieważ mogę albo za bardzo zachodzić na siebie, pomijać obszary, albo ignorować podjazd i nakładać chemikalia bezpośrednio na niego. Nie widzę takich obszarów na Twoich zdjęciach, ale jeśli masz coś podobnego w innych obszarach trawnika, warto to rozważyć.

#3 ·
Dobry punkt @bmac1996acc. Mogę mieć kilka takich wyzwań, ale na szczęście moje podwórko jest w większości "kwadratowe". Mam pewien spadek na podwórku z powodu służebności odwadniającej, ale poza tym jest w większości płaskie.

Myślę, że będę musiał działać strategicznie i zrobić tylko podwórko z przodu/obszar ze spadkiem, z mniej niż pełnym zbiornikiem, aby się nie przewrócił. 🤷‍♂️

#4 ·
Nie widzę żadnego problemu z używaniem Spreader Mate/Lesco na twoim trawniku. Używałem go przez kilka ostatnich lat i mam obszary, które są znacznie bardziej strome niż twój przedni ogród.

Twój trawnik ma idealny rozmiar dla jednego napełnienia zbiornika opryskiwacza przy dawce około 1 ga/M. Gorąco polecam. Zobaczysz, że niedawno sprzedałem swój tutaj, ale to tylko po to, aby przejść na większą maszynę, ponieważ zarządzam teraz znacznie większą ilością trawnika.

#5 ·
Planowałem wersję z wysięgnikiem z pompą 5gpm na podstawie przeprowadzonych badań.
To jest moja preferowana konfiguracja. 5 GPM daje nieco większą elastyczność w wyborze dysz, zwłaszcza jeśli chcesz zwiększyć dawkę do ponad 1 galona / 1M. Zmniejszona żywotność baterii będzie pomijalna, szczególnie na 8M trawnika. (Robię > 1 akr z moją na jednym ładowaniu, plus mieszanie i czyszczenie.) Wysięgnik jest trudny do pokonania. Składa się, dysze są indywidualnie sterowane (wł./wył.), a części są łatwe do zdobycia. Moje przednie i boczne trawniki są dość strome. W najgorszym przypadku uderz w ten pas z około 50% pojemności w zbiorniku i wykończ go w 1-2 przejściach.

Pro-tip: W ciasnych/wąskich obszarach lub tam, gdzie chcesz spryskać wzdłuż tych rowów, złóż wysięgnik i uruchom tylko dwie środkowe dysze. Jeśli wysięgnik nie jest w stanie pozostać równoległy do podłoża, zewnętrzne dysze mogą się podnieść/obniżyć i niekorzystnie wpłynąć na pokrycie.

Pro-tip 2: Przypnij kilka łańcuchów do końców wysięgnika jako znaczniki rzędów.

Lesco 80lb Spreader + Gregson-Clark Spreader-Mate | Page 16 | Lawn Care Forum (thelawnforum.com)

#6 ·
To jest moja preferowana konfiguracja. 5 GPM daje nieco większą elastyczność w wyborze dysz, zwłaszcza jeśli chcesz zwiększyć dawkę do ponad 1 gal / 1M. Zmniejszony czas pracy na baterii będzie pomijalny, zwłaszcza na 8M trawnika. (Robię > 1 akr moim na jednym ładowaniu, plus mieszanie i czyszczenie.) Belka jest dość trudna do pobicia. Składa się, dysze są indywidualnie sterowane (wł./wył.), a części są łatwe do zdobycia. Moje przednie i boczne trawniki są dość strome. W najgorszym przypadku uderz w ten pas z około 50% pojemności w zbiorniku i wyeliminuj go w 1-2 przejściach.

Profesjonalna wskazówka: W ciasnych/wąskich obszarach lub tam, gdzie chcesz spryskać wzdłuż tych rowów, złóż belkę i uruchom tylko dwie środkowe dysze. Jeśli belka nie jest w stanie pozostać równoległa do podłoża, zewnętrzne dysze mogą być zbyt wysoko/nisko i niekorzystnie wpływać na pokrycie.

Profesjonalna wskazówka 2: Przypnij kilka łańcuchów do końców belki, aby oznaczyć rzędy.

Lesco 80lb Spreader + Gregson-Clark Spreader-Mate | Page 16 | Lawn Care Forum (thelawnforum.com)
Dzięki za wskazówki/informacje! Jeszcze nie pociągnąłem za spust, ale prawdopodobnie to zrobię. Jedynym minusem w mojej sytuacji jest to, że mam dwa różne szczepy bermudy (419 i tahoma 31) na moim przednim i tylnym podwórku. Zatem różne dawki PGR dla każdego. Gdyby wszystko było takie samo i mógłbym zrobić cały trawnik w jednym napełnieniu, w 100% pociągnąłbym już za spust.

Nawet z tym wiem, że jest wiele innych zastosowań i pozytywów, więc prawdopodobnie i tak wkrótce pociągnę za spust.

#7 ·
Bardzo kusi mnie, żeby pociągnąć za spust na jednym z nich. Mój ogród ma tylko około 8 tysięcy stóp kwadratowych, ale naprawdę nie lubię spryskiwać opryskiwaczem plecakowym. Wydaje się, że GC znacznie ułatwi ten proces.

Mój przedni ogród ma lekkie nachylenie (ale małe, tylko 2 tys. stóp kwadratowych +/-). Chciałem zobaczyć, czy ktoś uważał, że nie byłoby to zbyt kompatybilne z użyciem GC?

Witam wszelkie przemyślenia lub rekomendacje? To oczywiście drogi zakup, więc chcę się upewnić, że nie będę tego żałować. Przynajmniej mam już rozsiewacz Lesco 80lb.

Dzięki!

View attachment 38661

View attachment 38660
Nie widzę żadnych problemów z rozsiewaczem, kolego. Mam podobne nachylenie, a pełny opryskiwacz może być ciężki, myślę, że nauczysz się ścieżki i tak dalej w miarę upływu czasu. Jeśli przód jest mniejszy, a pełne 8 galonów to za dużo, możesz podzielić mieszankę i zrobić to dwa razy.

Jeśli chodzi o dziwne obszary, to tak naprawdę nie wina opryskiwaczy, żaden z nich nie naprawi trójkątnych obszarów ani miękkich zakrętów, które nie są proste. To błąd użytkownika/wejście i znowu, nauczysz się w miarę upływu czasu.

Mam 6500 i absolutnie nienawidziłem spryskiwania, dopóki nie dostałem swojego kilka lat temu. Teraz po prostu nienawidzę mieszać i mierzyć tego wszystkiego, spryskiwanie to łatwa część!

#9 ·
Czy ktoś wie, gdzie można dostać uszczelki do sitka banjo? Moja jest w dość kiepskim stanie. To banjo 1/2 cala z przezroczystą miską. Nie mogę tego znaleźć na stronie internetowej GC, a te, które kupiłem myśląc, że będą działać, nie działają. Wydałem 30 dolarów na oringi i wysyłkę i nic z tego nie mam.