Lawn Care Forum banner
81 - 100 of 121 Posts
j1ggy said:
Dziękuję! Mam pewne problemy z trawą bermudzką, ale nie mogę tu dostać Tenacity, więc będę musiał poradzić sobie z Callisto, które również jest produkowane przez Syngenta, ale jest to produkt rolniczy, więc będę musiał dostosować. Na szczęście nie mamy żadnych ograniczeń w używaniu ich na obszarach mieszkalnych i mam dobrą izolację około 100 jardów w każdym kierunku...
Jeśli moje badania są poprawne, Tenacity jest wzorowane na Callisto i muszę tylko dostosować.

Czytałem również stary temat na ten temat tutaj i trochę googlowałem, ale wciąż muszę zrobić trochę badań...
Callisto i tenacity wydają się mieć ten sam % ai. Można go używać w tych samych dawkach.

Discussion starter · #83 ·
Cóż, miałem dużo pracy i tak naprawdę nie mogłem namalować linii, ponieważ potrzebowałem do tego maszyny, a miałem trudności ze znalezieniem jednej i po prostu zbudowałem ją sam.
W każdym razie, oto kilka nocnych zdjęć:

Discussion starter · #85 ·
Cóż, pierwsze wrażenia są naprawdę, naprawdę wspaniałe!
Zaledwie garstka przyjaciół i członków rodziny wypróbowała do tej pory kort, ale wszyscy z nich dużo grają w tenisa i wszyscy są zachwyceni...
Chciałbym móc wkleić wam linki do ich postów na Facebooku i Instagramie, żebyście mogli sami zobaczyć, ale każdy post jest po serbsku.
Fakt, że jest to jedyny kort trawiasty w promieniu 500 mil, jest dużym tematem rozmów.

Nawet Novak Djokovic udzielił wywiadu przed wygraną w Wimbledonie w tym roku, w którym powiedział, że trenuje na korcie twardym, ponieważ w pobliżu nie ma kortu trawiastego.
I myślę, że każda osoba, którą znam, przeczytała to i teraz wszyscy zwracają na to moją uwagę :)

W każdym razie, mam dwa miejsca z wysuszoną trawą, gdzie są słupki do siatki, ponieważ betonowy fundament jest około 3 do 4 cali poniżej powierzchni i będę musiał bardziej podlewać te miejsca. Mogłem to stwierdzić tylko dlatego, że byłem na wakacjach i podlewanie zostało trochę ograniczone, podczas gdy temperatury tutaj są bezlitosne przez ostatni miesiąc lub tak, a w ciągu dnia wynoszą od 90 do 100 stopni Fahrenheita. I nie powinno być chłodniej w ciągu najbliższych dwóch tygodni. Chodzi mi o to, że trawa trzyma się całkiem dobrze. Powyżej moich oczekiwań, szczerze mówiąc.

Teraz powinienem napowietrzyć, dosiać i prawdopodobnie nawozić w ciągu około dwóch tygodni, żeby mieć naprawdę gęsty trawnik do następnej wiosny. Chociaż myślę, że tylko przez wertykulację mógłbym uzyskać pożądany efekt, nie chcę ryzykować.

To naprawdę satysfakcjonujące w tej chwili. Powinniśmy zrobić grilla w tę sobotę i naprawdę nie mogę się tego doczekać.

Świetna robota @j1ggy! Wygląda fantastycznie.
Mógłbyś trochę rozwinąć, dlaczego wybrałeś tylko trawnik PRG? Uważasz również, że mógłbyś zejść o szczebel niżej na HOC. Wygląda na to, że Twoja powierzchnia jest dość równa.
Powinieneś zbudować więcej kortów i wynajmować je tenisistom ;)

Discussion starter · #87 ·
To nie jest tylko trawnik PRG. Oto dlaczego: Zasiałem trawnik mieszanką KBG i PRG (Barenbrug Supersport), po czym (tej wiosny) dosiałem mieszanką RPR Sport firmy Barenbrug, którą zamierzam również dosiać za około dwa tygodnie. PRG, będąc tak agresywnym, jak jest, przejmie kontrolę za kilka lat, ale w tej chwili wszystko naprawdę dobrze się łączy i ma jednolity kolor.
ATM chciałbym, żeby było trochę ciemniej i powinienem nawozić mocznikiem, ale nie chcę tego robić ze względu na wspomniany powyżej dosiew.
Planuję nawozić, wertykulować i dosiewać w ciągu najbliższych trzech tygodni. A ponieważ zamierzam grać na korcie przez dwa tygodnie od dzisiaj, to daje mi około tygodnia czasu na zrobienie tego wszystkiego. I naprawdę muszę to zrobić teraz (tej jesieni), ponieważ planuję używać kortu ASAP wiosną i nie będę mógł czekać do końca kwietnia / maja (intensywny wzrost), aby wyrównać / nawozić.
Być może ograniczyłbym te dwa tygodnie gry, żeby być bezpiecznym i niczego nie żałować, ponieważ już popełniłem błąd, siejąc NAPRAWDĘ późno w zeszłym roku (25.10.). Cóż, to nie jest błąd per se, ponieważ pomysł na kort tenisowy na trawie wpadł mi do głowy na początku października, ale mimo to... Cały kort jest dość równy. Mam około 6/8 cala odchylenia na całym korcie, które zamierzam doprowadzić do równej powierzchni w dwóch nawożeniach, jednym teraz i jednym przyszłej wiosny. Będę dążył do odchylenia +- 0, ale będę zadowolony z powierzchni, która jest bliska temu...

Jeśli chodzi o HOC, to utrzymywałem go na poziomie 22 mm (9/10 cala), głównie dlatego, że chciałem pomóc trawie przetrwać lato, nie obciążając jej zbytnio, obniżając kosiarkę.
Ale planuję kosić około 1/2 cala lub 5/8 cala dziennie. W tej chwili koszę co trzy dni. Podczas intensywnego wzrostu kosiłem co drugi dzień.

Discussion starter · #88 ·
Tylko szybkie pytanie - czy powinienem teraz spryskać Tenacity / Callisto? Mam (może) 20 lub 30 plam trawy bermudzkiej, ale planuję spryskać cały trawnik i zastanawiam się, jak prawidłowo to zrobić, ponieważ za 2 do 3 tygodni będę wertykulował i dosiewał.
Czy powinienem po prostu poczekać i spryskać go w dniu, w którym wysieję nasiona?

j1ggy said:
Właśnie sprawdziłem i nie mogę znaleźć nasion Barenbrug RPR.
Te, które są dostępne od ręki, to Sport i Super Sport.

Ale nie jestem pewien, czy wytrzymają koszenie do pół cala...
Jest szwedzki dostawca, który wysyła również poza Szwecję. Są ekspertami i preferowanym dostawcą Szwedzkiej Federacji Piłki Nożnej.

https://www.jordelit.se/tee-och-fairway/170-rpr-8712238995141.html

https://www.jordelit.se/4-grasfro#

Możesz również do nich zadzwonić. Mają fantastyczne wsparcie z ogromną wiedzą. Zadzwoniłem raz tylko po jeden worek 25 kg. Nawet wtedy ekspert poświęcił mi 15 minut na rozmowę o nasionach traw itp. (On mówił, ja słuchałem :))

j1ggy said:
Tylko szybkie pytanie - czy powinienem teraz spryskać Tenacity / Callisto? Mam (być może) 20 lub 30 miejsc z trawą bermudzką, ale planuję spryskać cały trawnik i zastanawiam się, jak prawidłowo to zastosować, ponieważ za 2 do 3 tygodni będę wertykulował i dosiewał.
Czy powinienem po prostu poczekać i spryskać to w dniu, w którym wysieję nasiona?
Nie sądzę, żeby mesotrion zabił trawę bermudzką. Może ją wybieli, ale przetrwa. Polecam topramezon zmieszany z triclopyr. Mesotrion jest świetny podczas siewu, aby zapobiec kiełkowaniu innych chwastów.

Discussion starter · #91 ·
OK

To mam do dyspozycji:

http://www.fitofarmacija.rs/en/proizvodi/herbicidi/garlon_3a.html

https://www.agro.basf.co.za/en/Products/Overview/Campus%C2%AE.html

Ten drugi pod nazwą Clio, ale myślę, że to tylko kwestia nazwy, ponieważ składnik aktywny jest ten sam.

Czy powinienem więc zmieszać te dwa?

Próbowałem już Callisto / Tenacity na istniejącej bermudzie kilka miesięcy temu i po kilku dniach zbladła, ale myślę, że przetrwała.
Nie myślałem o tym wiele, ponieważ myślałem, że może moje dawkowanie jest nieprawidłowe, ponieważ użyłem Callisto. Ale teraz jestem zdezorientowany.
Jeśli użyję tych dwóch z powyższych linków, czy poradzą sobie z innymi chwastami (jako pre-m, ponieważ nie mam żadnych innych chwastów), czy powinienem również spryskać Callisto / Tenacity jako pre-m?

j1ggy said:
OK

To jest to, co mam do dyspozycji:

http://www.fitofarmacija.rs/en/proizvodi/herbicidi/garlon_3a.html

https://www.agro.basf.co.za/en/Products/Overview/Campus%C2%AE.html

Ten drugi pod nazwą Clio, ale myślę, że to tylko kwestia nazewnictwa, ponieważ składnik aktywny jest ten sam.

Czy powinienem więc zmieszać te dwa?

Próbowałem już Callisto / Tenacity na istniejącej bermudzie kilka miesięcy temu i po kilku dniach zmieniła kolor na biały, ale myślę, że przetrwała.
Nie myślałem o tym wiele, ponieważ myślałem, że może moje dawkowanie jest nieprawidłowe, ponieważ użyłem Callisto. Ale teraz jestem zdezorientowany.
Jeśli użyję tych dwóch z powyższych linków, czy zajmą się one innymi chwastami (jako pre-m, ponieważ nie mam żadnych innych chwastów), czy też powinienem również spryskać Callisto / Tenacity jako pre-m?
Te a.i. to właściwe produkty do połączenia. Jest to oprysk powschodowy (nie podlewać), aby selektywnie zabić bermudę, ale także wiele innych chwastów liściastych i trawiastych. Przeczytałbym etykietę dla pylexu, aby zobaczyć, jakie dawki należy zastosować dla obu. Będziesz musiał dokonać konwersji, aby dopasować dawki i rodzaje pomiarów (angielski na metryczny). Nie zrobiłbym tego, jeśli siejesz. Myślę, że jest to 3-tygodniowy interwał, jeśli chcesz siać. Jest to również najlepsze latem, kiedy bermuda aktywnie rośnie i otrzyma największy cios od herbicydu. Prawdopodobnie zażółci to twoją trawę w chłodnym sezonie. Dla twojej informacji.

Jeśli siejesz, użyj callisto/tenacity jako pre-emergent. Więc spryskaj go i podlej. Zatrzymuje kiełkowanie chwastów. Jeśli nie masz żadnych chwastów i nie sądzisz, że będziesz je miał, możesz to pominąć. Ten produkt działa około 1 miesiąca, więc jeśli potrzebujesz więcej czasu, możesz go ponownie spryskać, a następnie później przejść na prodiaminę lub inny pre-emergent.

Discussion starter · #93 ·
Hmmm, więc mógłbym to spryskać, powiedzmy, jutro, a potem czekać 3 tygodnie z siewem? I będę robił aplikację punktową, ponieważ tak naprawdę nie jest tak źle i myślę, że nie muszę spryskiwać całego trawnika. I wiesz co jest zabawne? Mam bermudę tylko na połowie (a może nawet 1/3) trawnika. Zrobię kilka zdjęć, żebyście sami zobaczyli...

Prawdopodobnie za około dwa tygodnie zrobię podsypkę, zostawię tydzień na regenerację trawy po całym stresie spowodowanym przeciąganiem mojego "urządzenia" do wyrównywania po niej, a następnie wertykulację i siew.

Czy dobrze to zrozumiałem?
Czy powinienem wertykulować, a następnie siać, a następnie podsypać następnego dnia, aby piasek działał jako warstwa ochronna? Głównie dlatego, że nie chcę zbytnio naruszać warstwy podsypki, ponieważ potrzebuję jej tak równej, jak to tylko możliwe.

Etykieta pylex mówi, żeby wykonać 2-3 aplikacje. 3 to prawdopodobnie ideał. Zaznaczają również, że niekoniecznie zabije to wszystko i należy powtarzać ten program przez kilka lat. Nie jestem pewien, czy 1 aplikacja zrobi dużą różnicę. Jeśli jest na 1/3, prawdopodobnie spryskałbym na 1/2 tego, aby złapać wszystkie rozłogi. Może zacznij ten proces w przyszłym roku lub kiedykolwiek masz lato?

Jeśli chodzi o wyrównywanie, nie jestem w tym ekspertem, ale jeśli chcesz, żeby było super gładko, najpierw bym zasiał i pozwolił rosnąć przez 2-3 tygodnie, zakładając, że to żyto, ponieważ jest szybkie. Następnie wyrównać piaskiem. Myślę, że jeśli najpierw wyrównasz, a następnie użyjesz wertykulatora lub czegokolwiek, aby zakłócić powierzchnię, może nie być tak równo. Myślę, że można zasiać, a następnie wyrównać, ale zastanawiam się, jak równomierne będzie rozprowadzenie nasion, jeśli przeciągniesz i przesuniesz po nich piasek. Mam nadzieję, że inni będą mogli się do tego odnieść.

Discussion starter · #95 ·
Dziękuję. Zrobię aplikację i opublikuję wyniki.

Wbrew własnym życzeniom i przemyśleniom na temat procesu dosiewu, wczoraj wieczorem rozsypałem UREA. 10 funtów na mojej powierzchni 6000 stóp kwadratowych.

Planuję postępować w następujący sposób:

1. Wstrząsnąć trawę, kosząc ją na około pół cala, ale upewniając się, że nie uszkodzę korony
2. Wertykulacja w dwóch kierunkach za około 10 dni, ponieważ temperatury mają spaść do połowy lat 70.
3. Rozsypać nasiona Barenbrug RPR Sport
4. Nałożyć warstwę wierzchnią na trawnik zgodnie z planem, który sporządzę po przeprowadzeniu ankiety i wykonaniu rysunku wysokościowego

Planuję nałożyć warstwę wierzchnią na cały trawnik, ale będę zmieniać grubość piasku. Wciąż zastanawiam się, czy powinienem wymieszać piasek z kompostem / ziemią uprawną, żeby lepiej się zagęścił. Być może będę musiał przeprowadzić eksperyment na znacznie mniejszą skalę, ponieważ nie mogę mieć miejsc z calem piasku, który będzie trudny do zagęszczenia, ponieważ całe boisko musi mieć równomierne odbicie. Wciąż próbuję znaleźć najlepsze możliwe rozwiązanie...

Discussion starter · #97 ·
Dziękuję!

Oto jeden ze sposobów na cieszenie się trawnikiem:

Partagas Serie P No 2 i szklanka Hennessy XO, wcześniej miałem filiżankę średnio palonego espresso z Etiopii. Nic tego nie przebije, IMHO.

Jak powiedziałem dziś ojcu chrzestnemu moich dzieci, mógłbym po prostu położyć się na tym trawniku i zdrzemnąć się po południu. Jedyne, co słyszysz, to ptaki i wiatr szumiący przez liście... Przysięgam na Boga, to zabiera krawędź...

W każdym razie, zbadałem cały trawnik, piasek został dziś przywieziony i jutro zrobię trochę wyrównywania / nawożenia. Są części, które potrzebują cala piasku, ale nie będę w stanie wypełnić go tak dużo, ponieważ udusiłbym trawę, a co gorsza, sprawiłoby to, że piłka odbijałaby się bardzo nisko, ponieważ piasek nie jest najtwardszym rodzajem gleby. Miałem pomysł, aby zmieszać 2 części piasku z 1 częścią ziemi uprawnej / kompostu, ale i tak nie będę w stanie wyrównać jej do perfekcji, ponieważ wciąż będę dusił trawę. Więc przyniosę pół cala teraz i pół cala pod koniec kwietnia / na początku maja przyszłego roku...
Och, i zrobiłem trochę wertykulacji w zeszły weekend. Przysięgam, że wyrwałem tak dużo martwej trawy i trochę zielonej trawy, że myślałem, że nic mi nie zostanie, gdy skończę. Ale dzisiaj, tydzień później, trawnik wygląda o wiele lepiej.

A oto trawnik po odkurzeniu go moją kosiarką. Zajęło mi to trzy pełne pojemniki i nadal udało mi się odkurzyć tylko około 80-90%.

Ale wciąż mam kilka fajnych pasków (to 1 cal wysokości):

Discussion starter · #98 ·
Cześć wszystkim, nie było mnie tu od jakiegoś czasu, ale chciałbym życzyć wam wszystkim bardzo dobrego roku... Mam pewną rzecz na moim trawniku i chciałbym waszej pomocy. Moja trawa jest wciąż bardzo zielona, ale mam kilka brązowych plam, z którymi nie wiem co zrobić, jeśli w ogóle coś. Temperatury oscylowały w okolicach zamarzania przez ostatnie kilka tygodni i tak naprawdę nie sprawdzałem mojego trawnika i tak to wygląda w tej chwili: Czy powinienem się martwić? Bardzo chciałbym zacząć kosić za około dwa miesiące...

Discussion starter · #100 ·
Głupie pytanie - czy pleśń śniegowa wymaga obecności prawdziwego śniegu? Bo w tym sezonie w ogóle nie mieliśmy śniegu.
A w większości sezonów nie mamy, ponieważ jesteśmy tylko 75 metrów nad poziomem morza i na równinie...
Pogoda była mglista z wysoką wilgotnością i dużą ilością zachmurzenia przez co najmniej dwa tygodnie.

Czy powinienem coś z tym zrobić teraz, czy czekać do wiosny? Jeśli tak, czy powinienem martwić się o jakieś długoterminowe skutki?

Zakładam, że to dlatego, że nie używałem żadnych herbicydów tej jesieni, ponieważ wyrównywałem i dosiewałem i nie chciałem zakłócać nowej trawy..

81 - 100 of 121 Posts