Lawn Care Forum banner

Kosiarka ręczna Fiskars StaySharp 18"

7.6K views 9 replies 9 participants last post by  Mloucks27  
#1 ·
Co wszyscy myślą o kosiarce bębnowej Fiskars StaySharp 18”, która została użyta? Mój trawnik ma powierzchnię około 8750 stóp kwadratowych. Czy byłaby lepsza niż moja kosiarka rotacyjna Honda? Mój trawnik jest w większości płaski, z wyjątkiem jednego miejsca, gdzie jest nachylony, aby woda deszczowa mogła spływać i ma kilka nierównych obszarów.
Image

#2 ·
Bardzo mi się podoba, ale to dużo pracy, zwłaszcza na grubszej trawie bermudzkiej, a cały nasz trawnik jest na dość stromym zboczu.

Używałem go przez jeden sezon na naszym trawniku o powierzchni 4500 stóp kwadratowych. Dobry trening, zwłaszcza w letnim upale w SC.

Moim największym problemem było to, że miałem efekt falowania przy wysokości koszenia 1", i nie zamierzałem podwójnie ani potrójnie kosić.

W tym roku nie chciałem już cierpieć, więc zmodyfikowałem go silnikiem elektrycznym. Teraz nie mam żadnego falowania, a to, co zajmowało mi 2 godziny, zajmuje mi 1.

Nadal to uwielbiam i szczerze mówiąc, utrzymało mnie w formie zeszłego lata. To po prostu dużo pracy.

#5 ·
Dostałem jeden, kiedy po raz pierwszy założyłem trawnik w moim 4k ogrodzie. Szybko zobaczyłem korzyści z kosiarki wrzecionowej z napędem haha. 8k+ będzie brutalne. Jak zauważyli inni, to sporo pracy na gęstej trawie. Nie tak dużo pracy, gdy już doprowadzisz trawę do pożądanej wysokości, jeśli potrafisz kosić wystarczająco często, aby tylko delikatnie przycinać wierzchołki. Cokolwiek więcej niż tylko przycinanie to dużo pracy i może prowadzić do efektu falowania, o którym wspominali inni.
Nadal mam swoją jako awaryjną kosiarkę na wypadek, gdyby moja kosiarka wrzecionowa z napędem się zepsuła i byłaby to sytuacja awaryjna, naprawdę mam nadzieję, że ten dzień nigdy nie nadejdzie.

#6 ·
Cieszę się, że ktoś zamieścił ten post, też o tym myślałem. Mam 1/3 akra Yukon Bermuda, a mój trawnik nie jest zbyt równy. To była nowa konstrukcja i ma kilka zagłębień, a podwórko ma wzgórze, które opada z domu do obszaru drenażowego. Mam mnóstwo zdjęć w moim dzienniku trawnika podczas renowacji. Obecnie koszę kosiarką Toro Super Recycler 21", ustawioną na 3. nacięciu (powinno być 2,25). Sama kosiarka schodzi do 1,25, ale nie mogę ustawić pokładu poniżej 2,25, ponieważ zaczepiam o ziemię lub super skalpuję. W tej chwili próbowałem kosić do 2. nacięcia 1,75 i skalpuję tak mocno, że kosiarka się zatrzymuje. Naprawdę chcę wykonać jedno cięcie poniżej 2 cali, a następnie je utrzymać. W tej chwili utknąłem w trybie koszenia na 2,25, a następnie widzę lekkie skalpowanie w niektórych miejscach, ale nie chcę, żeby odrosło do 2,25 jako resetu i 2,75 jako standardowego HOC.

Chciałem zobaczyć, czy uda mi się skosić niżej za pomocą kosiarki wrzecionowej i pomyślałem, że mógłbym użyć Toro do ciężkiej pracy, jeśli trawnik trochę zarasta, a Fiskarsa do cotygodniowych koszeń konserwacyjnych. Zazwyczaj koszę dwa razy w tygodniu, powiedzmy w sobotę/środę i dostosowuję dni, jeśli występuje nadmierny deszcz lub upał. Nie jestem przeciwny gorącej i wilgotnej pracy w Kansas, ale oczywiście są tego granice. Zwłaszcza w tym tygodniu, kiedy każdego dnia jest blisko lub powyżej 100 stopni.

Dla osób, które ich używały, czy uważasz, że ten pomysł mógłby zadziałać, czy powinienem po prostu trzymać się tego, czego używam, a jeśli zdecyduję się na wrzeciono, wybrać zasilane?