Lawn Care Forum banner

Pierwszy dziennik trawnika (amator)

2.2K views 9 replies 3 participants last post by  Maritimer 99  
#1 ·
Zacznę ten dziennik, aby śledzić postępy. Zeszły rok był pierwszym rokiem w naszej nowej budowie i spieszyłem się z położeniem trawy z powodu błotnistych śladów psów w domu. Użyłem taniego nasiona trawy z lokalnego sklepu z paszami, które składało się głównie z żyta rocznego wraz z kilkoma innymi gatunkami.

Po długim lecie czerwonej nici z powodu późnego rozpoczęcia trawy i jednego z najbardziej wilgotnych lat w historii oraz ogólnie gównianego "trawnika", postanowiłem dosiać 100% KBG. Wyszło całkiem nieźle w porównaniu do tego, od czego zacząłem. Gdybym miał dziennik, miałbym lepsze zapisy, do których mógłbym wrócić.

Zamierzam próbować to utrzymać, ale mając małe dziecko i będąc samozatrudnionym, a także moja żona pracująca na dwóch etatach, może to zostać trochę zaniedbane.

Skosiłem wczoraj po raz pierwszy na 1 3/4", aby promować rozprzestrzenianie się (jak sądzę). Dziś zauważyłem, że część trawnika rozjaśniła się. Mogłem poczekać jeszcze tydzień, ale niecierpliwiłem się, a część ciemniejszego, gęstego kbg rosła wysoko.

Zamawiam przystawkę do wertykulacji/aeracji do mojego szefa podwórka, którego właśnie odebrałem i będę wertykulował pole szamba, które ma strome zbocze i jest usiane igłami sosnowymi. Gdy tylko temperatury gleby wzrosną, co myślę, że nastąpi za kolejne 2 tygodnie, dosieję. Jest zacienione w tym obszarze późnym popołudniem, więc jestem pewien, że uda się to latem.

Jest też łatka wzdłuż boku trawnika w pobliżu placu zabaw moich synów, którą trzeba obsiać. Wyrzuciłem trochę resztek kompostu z zeszłorocznego top dressingu, więc jest około 2", które będę uprawiał w ziemi przed siewem.

Planuję rzucić trochę poprawek i nawozów na resztę trawnika, ale zastanawiam się, czego użyć. Moja możliwa lista to:

Scott's soil build'r
Pelety lucerny
Mączka z wodorostów
Gips
12-27-18
Kompost top dressing
Natures finest 9-2-2 "organic" fertilizer

Jak wspomniałem, w zeszłym roku przed dosiewem nawoziłem kompostem i nie chcę tego przechodzić tak szybko. Rozejrzę się i zważę to.

Mam f*** tonę turzyc i innych chwastów wyglądających jak trawa. Głównie w obszarze, w którym zabrakło mi ziemi w maju ubiegłego roku podczas siewu i musiałem wysłać żonę, żeby trochę wzięła, żeby skończyć. Poszła do walmart. Wielki błąd. Będę to miejscowo traktował aplikatorem do plam z gąbki i glifosatem.

Oto trawnik dzisiaj, dzień po pierwszym koszeniu.

#3 ·
uts said:
Szczerze mówiąc, Twój trawnik wygląda dobrze jak na bardzo młodą trawę. Karm go konsekwentnie, a będzie wspaniały.

Szczera opinia, zdobądź herbicyd skierowany na turzyce. Członkowie często dzielą się tutaj i otrzymasz znacznie bardziej skuteczny produkt. Lub zdobądź jednorazowe opakowania Sedgehammer.
Dzięki! Doceniam to. Trawa zdecydowanie wciąż się budzi. Myślę, że rzucę trochę syntetycznego nawozu, żeby trochę zazielenić i rozciągnąć nogi, a potem w maju zacznę od organicznych.

Jestem w Kanadzie, więc trudno znaleźć jakiekolwiek selektywne herbicydy inne niż 2-4d. Myślę, że znalazłem teraz trop.

#4 ·
Trawnik wygląda dziś lepiej. Wczoraj spadło 1,5 cala deszczu. Miałem nadzieję, że moja echo rb60 będzie już tutaj, ale jeszcze nie przyszła. Rozejrzałem się po tym, co miałem pod ręką i znalazłem trochę Scott's turf builder pro. Rozrzuciłem to rano przed deszczem w ilości 1/4 zalecanej dawki. Za tydzień lub dwa zastosuję więcej nawozu.

#7 ·
Praca jest szalenie zajęta i czas mi uciekł. W niedzielę 24 kwietnia zrzuciłem około 1 funta N, .5 funta P i .3 K. Na 1k.

Mieliśmy również prawie 1,5" deszczu w zeszłym tygodniu. W niedzielę 1 maja ściąłem na 2,5"

Ostatnie dwa dni były dość słoneczne. Dziś było 57 stopni, a wczoraj 54. Temperatury gruntu również rosną. W przyszłym tygodniu postaram się wziąć kilka worków peletów z lucerny, żeby je zrzucić. Zaczynają pojawiać się główki nasion.

Zdjęcia z dzisiaj

#8 ·
Skosić trawnik na 2 1/2" w sobotę 7 maja. Zdecydowałem się wyciągnąć zestaw do pasków. Ścinałem go krótko, ponieważ myślałem, że to promuje rozprzestrzenianie się, ale przeczytałem w Internecie, że utrzymywanie go na wysokości 2 1/2" jest zdrową wysokością i tego właśnie chcesz. Utrzymanie go w szczytowej kondycji zdrowotnej zrobi więcej dla rozprzestrzeniania się.

Udało mi się dotrzeć do sklepu z paszą, który sprzedawał 50-funtowe worki lucerny, ale nie mogłem być pewien, czy jest dobrej jakości i martwiłem się, że mogę mieć lucernę kiełkującą na moim trawniku. Nie jestem pewien, czy to uzasadnione obawy. Prawdopodobnie zastosuję jeszcze jedną dawkę nawozów syntetycznych, zanim przejdę na organiczne. Zaczęłam też zakładać ogród skalny/krzewiasty z boku mojego domu, aby go trochę upiększyć.

#9 ·
Skosiłem trawnik w poniedziałek na 2 7/8", ponieważ spóźniłem się z koszeniem i nie chciałem złamać zasady 1/3. Znowu skoszę dziś wieczorem na 2 1/2". *** naprawdę się zagęszcza. Jutro wieczorem zapowiadają deszcz, więc plan jest taki, żeby spróbować znaleźć czas na rozsypanie trochę 24-7-7 z 2% żelaza. Kolejna aplikacja będzie organiczna (9-2-2 Natures finest).

Te ostatnie zdjęcia przedstawiają miejsca, w których powstaną ogrody skalne i zostaną poświęcone dla pro pluggera, którego dostałem dziś pocztą. Wtyczki zostaną użyte do oczyszczenia podwórka bocznego przy istniejącym ogrodzie skalnym, nad którym pracowałem obok podjazdu.

Powiedziano mi, że nie zobaczę żadnych "roślin córek" przynajmniej do następnego roku. Jestem całkiem pewien, że widziałem kłącza i czuję, że zagęszczanie to potwierdza.

#10 ·
Byłem bardzo zajęty pracą i miałem bliską śmierć w rodzinie, więc nie miałem okazji niczego opublikować.

Mój trawnik został zaniedbany i miał około 6-8" wysokości. Przyciąłem go we wtorek na 4", ponieważ to najwyższa wysokość, na jaką pozwala moja kosiarka. Wydaje się, że dobrze zareagował.

Trawnik bardzo dobrze wypełnia plamy po psim moczu. Wziąłem kilka sadzonek z miejsca, gdzie ogród skalny owija się wokół domu i umieściłem je w kilku kiepskich miejscach na bocznym trawniku.

Zamierzam pobrać próbki gleby i sprawdzić pH. Mam przeczucie, że muszę dodać trochę wapna. W nadchodzącym tygodniu zamierzam również rozsypać trochę więcej nawozu. Muszę również zastosować trochę żelaza/24d, a także wodorostów/kwasu humusowego.

Oczyściłem moje szambo i w sobotę wysiałem trochę nasion. Dostaje słońce rano i wczesnym popołudniem do około 14:00, więc myślę, że *** przetrwa lato. W nocy jest jeszcze trochę zimno, ale temperatura gleby wynosi tu 60-65, więc powinno być dobrze. Może to zająć trochę więcej czasu niż zwykle.