Byłem naprawdę zajęty i poza miastem przez ostatni miesiąc i zasadniczo przegapiłem wszystkie oznaki, że mój trawnik cierpi z powodu masowej inwazji pędraków.
Tak wyglądał mój trawnik 31 lipca:
Kiedyś był bardzo gęsty.
Duża jego część w ogromnych plamach pożółkła i obumarła w ciągu około tygodnia.
Po ciężkim wertykulacji w celu usunięcia martwej trawy, napowietrzaniu, niskim koszeniu i 3 dniach ulewnego deszczu wygląda to tak:
Trawa podnosi się w dużych sekcjach jak dywan, a ja znajduję około 10 pełnowymiarowych białych pędraków na stopę kwadratową.
Martwię się, że pędraki będą żerować na wszelkich siewkach, które wyrosną z mojego dosiewu.
Oczywiście jest już za późno na środek zapobiegawczy, jak Imidacloprid.
Co do cholery mogę w tym momencie spryskać, aby spróbować trochę zmniejszyć ich liczbę?
Wygląda na to, że karbaryl i trichlorfon to jedyne 2 środki zaradcze.
Stara formuła "Sevin" Bug Killer zawierała karbaryl, ale teraz została zastąpiona przez Sevin Insect Killer z Zeta-Cypermetryną.
Czy w tym momencie jest za późno?
Czy muszę ugryźć się w język i wydać 160 dolarów na Bayer Carbaryl 4L Sevin?
https://www.domyown.com/prokoz-sevin-sl-carbaryl-insecticide-p-10334.html
Z tego co rozumiem, będę potrzebował kilku aplikacji, ponieważ pędraki są w tym momencie w pełni dojrzałe.
Tak wyglądał mój trawnik 31 lipca:

Kiedyś był bardzo gęsty.
Duża jego część w ogromnych plamach pożółkła i obumarła w ciągu około tygodnia.
Po ciężkim wertykulacji w celu usunięcia martwej trawy, napowietrzaniu, niskim koszeniu i 3 dniach ulewnego deszczu wygląda to tak:

Trawa podnosi się w dużych sekcjach jak dywan, a ja znajduję około 10 pełnowymiarowych białych pędraków na stopę kwadratową.

Martwię się, że pędraki będą żerować na wszelkich siewkach, które wyrosną z mojego dosiewu.
Oczywiście jest już za późno na środek zapobiegawczy, jak Imidacloprid.
Co do cholery mogę w tym momencie spryskać, aby spróbować trochę zmniejszyć ich liczbę?
Wygląda na to, że karbaryl i trichlorfon to jedyne 2 środki zaradcze.
Stara formuła "Sevin" Bug Killer zawierała karbaryl, ale teraz została zastąpiona przez Sevin Insect Killer z Zeta-Cypermetryną.
Czy w tym momencie jest za późno?
Czy muszę ugryźć się w język i wydać 160 dolarów na Bayer Carbaryl 4L Sevin?
https://www.domyown.com/prokoz-sevin-sl-carbaryl-insecticide-p-10334.html
Z tego co rozumiem, będę potrzebował kilku aplikacji, ponieważ pędraki są w tym momencie w pełni dojrzałe.