Lawn Care Forum banner

Kostrzewa zniszczona przez pędraki. Czy jest jakaś nadzieja? Zdjęcia zniszczeń.

6.4K views 14 replies 10 participants last post by  craigdt  
#1 ·
Byłem naprawdę zajęty i poza miastem przez ostatni miesiąc i zasadniczo przegapiłem wszystkie oznaki, że mój trawnik cierpi z powodu masowej inwazji pędraków.

Tak wyglądał mój trawnik 31 lipca:
Image

Kiedyś był bardzo gęsty.
Duża jego część w ogromnych plamach pożółkła i obumarła w ciągu około tygodnia.

Po ciężkim wertykulacji w celu usunięcia martwej trawy, napowietrzaniu, niskim koszeniu i 3 dniach ulewnego deszczu wygląda to tak:
Image

Trawa podnosi się w dużych sekcjach jak dywan, a ja znajduję około 10 pełnowymiarowych białych pędraków na stopę kwadratową.
Image

Martwię się, że pędraki będą żerować na wszelkich siewkach, które wyrosną z mojego dosiewu.

Oczywiście jest już za późno na środek zapobiegawczy, jak Imidacloprid.

Co do cholery mogę w tym momencie spryskać, aby spróbować trochę zmniejszyć ich liczbę?

Wygląda na to, że karbaryl i trichlorfon to jedyne 2 środki zaradcze.

Stara formuła "Sevin" Bug Killer zawierała karbaryl, ale teraz została zastąpiona przez Sevin Insect Killer z Zeta-Cypermetryną.

Czy w tym momencie jest za późno?

Czy muszę ugryźć się w język i wydać 160 dolarów na Bayer Carbaryl 4L Sevin?
https://www.domyown.com/prokoz-sevin-sl-carbaryl-insecticide-p-10334.html

Z tego co rozumiem, będę potrzebował kilku aplikacji, ponieważ pędraki są w tym momencie w pełni dojrzałe.

#7 ·
Właśnie odkryłem, że mój trawnik/dosiany ogród został wczoraj zaatakowany przez pędraki. W przeciwieństwie do was, szczęśliwców zza granicy, nie możemy już kupować *żadnych* chemikaliów związanych z pędrakami. Naszą jedyną opcją są pożyteczne nicienie. Te, które zamówiłem, kosztują około 40 dolarów kanadyjskich za 2000 stóp kwadratowych i zgodnie z instrukcją, mam podlewać przez pełną godzinę przed opryskiem i przez 3 pełne godziny po nim.... to doda sporą sumę do rachunku za wodę oprócz kosztu nicieni (które, jeśli są przechowywane w lodówce, są dobre tylko przez kilka miesięcy, więc nie ma magazynowania i późniejszego użycia). W przeciwieństwie do wielu innych produktów, które są zakazane tylko w *niektórych* prowincjach, ta sprawa z pędrakami dotyczy całej Kanady.....<westchnienie>.