Lawn Care Forum banner

Chwastnica rozpleniła się, proszę o pomoc!!!

35K views 12 replies 7 participants last post by  Virginiagal  
#1 ·
Cześć wszystkim. Nowicjusz tutaj. Przeprowadziłem się w górzysty region NC około 2 lata temu. Naprawdę zacząłem pracować nad ulepszaniem mojego podwórka wiosną. Przesiałem przód i tył, a nawet położyłem darń na jednym obszarze. Cóż, darń całkowicie obumarła - nasiona wydawały się działać przez chwilę i część z nich obumarła, ale podwórko wciąż wygląda lepiej niż wcześniej.

Mój problem teraz - teraz zdaję sobie sprawę, że w zasadzie całe moje podwórko to trawa krabowa. Nie chcę zabijać tego wszystkiego na raz, ponieważ chcę, żeby było reprezentacyjne. I chociaż jest tak dużo trawy krabowej, to przynajmniej jest zielona...?

Mój plan polegał na ponownym wysiewie tej jesieni (bardzo niedługo) i rozpoczęciu stosowania preparatów przedsiewnych na wiosnę. Potem może będę mógł ponownie zasiać po preparacie przedsiewnym i znowu jesienią? Czy ktoś może mnie skrytykować? Dać mi rekomendacje? Przeczytałem o tym tak wiele, że czuję, że zaraz wybuchnie mi głowa. Obawiam się, że jest tak dużo trawy krabowej, że ponowny wysiew tej jesieni byłby stratą?

Zleciłem badanie gleby i nawet profesor UNC powiedział, żeby ponownie zasiać, ale nie sądzę, żeby zdał sobie sprawę, ile mam trawy krabowej. Chcę tylko mieć pewność, że nie marnuję nasion i że wyrosną. Wiem, że trawa krabowa umiera każdego roku, ale nie pamiętam, żeby moje podwórko było całkowicie martwe w zeszłym roku. Może nie było tak zielone, ale wciąż miałem trawę, więc też jestem trochę zdezorientowany.

Proszę, pomóż mi!!!!!

#2 ·
Nie jestem ekspertem, ale oto moje 2 centy.

Myślę, że najlepiej byłoby zabić perz teraz i dosiać go jesienią. Myślę, że Twoje wyniki będą lepsze na dłuższą metę. Rozumiem, że nie chcesz, żeby wyglądało gorzej przez jakiś czas, ale wiele rzeczy w życiu musi wyglądać gorzej, żeby było lepiej. Trochę jak po wyjściu z zabiegu na twarz, przepraszam za mansplaining. Jeśli spróbujesz siewu wiosną, nie będziesz mógł zastosować żadnego preparatu przedsiewnego poza Tenacity/Meso... To mogłoby zadziałać, ale ze względu na cały perz na Twoim zdjęciu, chciałbym zrobić aplikację Prodiamine wiosną.

#4 ·
Jeśli chcesz tylko zieleni, nie ma nic złego w koszonych chwastach, zwłaszcza na tak dużym obszarze (1 akr). W naszym domu nad rzeką kosimy wszystko, co rośnie, a latem jest to głównie włośnica, jak u ciebie. Jesteśmy z tego zadowoleni. Po obumarciu włośnicy jesienią mamy wiosenne/zimowe chwasty, takie jak jasnota purpurowa. W naszym domu w mieście utrzymuję 2000 stóp kwadratowych tttf z przodu i zostawiam tył do koszenia chwastów (zmniejszyłem trawnik po zachorowaniu na raka, który jest teraz w remisji). Z przodu chodzi o wyciągnięcie ciężkiego węża i przenoszenie zraszaczy, gdy potrzebne jest podlewanie, nakładanie fungicydów co kilka tygodni późną wiosną do lata, aby zapobiec brązowej plamie (każdego roku, gdy unikałem fungicydu, straciłem dużo trawy na brązową plamę; fungicyd utrzymał ją przy życiu w tym roku), nawożenie jesienią, dosiewanie w razie potrzeby wczesną jesienią (z lekkim podlewaniem kilka razy dziennie). Z koszonymi chwastami wystarczy kosić. Pytanie brzmi więc, czy jesteś zadowolony z tego, co masz, czy chcesz trawy bez chwastów. Może chcesz zrobić trawę tylko na mniejszym obszarze.

Jeśli chcesz trawy, wymyśl swoje plany nawadniania, zanim coś zabijesz. Czy masz wystarczającą ilość węży i zraszaczy, jeśli nie masz nawadniania podziemnego? Quinclorac zabije włośnicę i nie zakłóci ponownego wysiewu trawy. Pre-emergent, taki jak Prodiamine, następnej wiosny, gdy zakwitnie forsycja, zapobiegnie włośnicy w przyszłym roku. Czy przeczytałeś przewodnik po dosiewaniu?
https://thelawnforum.com/viewtopic.php?t=6250
Jednym z problemów podczas dosiewania na martwej (lub umierającej) włośnicy jest to, że jest tak nisko nad ziemią, że trudno jest ją skalpować kosiarką, aby usunąć ją wystarczająco, aby odsłonić ziemię. Nasiona muszą mieć kontakt z glebą, a nie na wierzchu liści. Siew szczelinowy lub napowietrzanie może być konieczne, jeśli skalpowanie i grabienie nie wystarczą.

Późne lato/wczesna jesień, a nie wiosna, to czas na wysiew trawy sezonu chłodnego. Trawa wysiana wiosną nie będzie miała wystarczających korzeni, aby przetrwać lato, a także zostanie opanowana przez letnie chwasty. Pre-emergent wiosną zapobiega również wysiewowi wiosną. Teraz lub jak najszybciej to najlepszy czas na siew.

#6 ·
Sprawdź, kiedy gleba osiągnie temperaturę 70 stopni lub zbliży się do niej. Wtedy musisz siać. Ta strona internetowa Ci to powie: https://www.greencastonline.com/tools/soil-temperature Nie szukałem Western NC, ale założę się, że masz czas na dwa zastosowania powschodowe (aby zabić włośnicę) zanim będziesz mógł/musiał siać. Będziesz potrzebować 45 dni po kiełkowaniu, aby przygotować trawnik na śnieg, co moim zdaniem nie zdarzy się przed Świętem Dziękczynienia.

I musisz przygotować się na koniec lutego, początek marca, aby użyć preparatu przedwschodowego, aby wyprzedzić włośnicę.

#7 ·
Nie znając pogody w Twojej okolicy, nie jestem pewien, ale skoro jesteś na południe ode mnie, to tak myślę. Myślę, że musisz spryskać, odczekać 10 dni, usunąć martwe rośliny, przygotować grządkę/glebę i zasiać. Myślę, że jeśli spryskasz w ten weekend, możesz posadzić za dwa tygodnie i mieć dużo czasu.

Herbicyd:
Quinclorac, jak wspomniano, i będziesz chciał to spryskać jak najszybciej. Czy w pobliżu jest sklep z materiałami krajobrazowymi? Lepiej kupić produkt profesjonalny niż to, co znajdziesz w sklepie budowlanym. Każdy z nich powinien zadziałać, ale nie chciałbym czekać na wysyłkę. https://search.domyown.com/search?w=Quinclorac (kopiuj i wklej)

Będziesz potrzebować kilku rzeczy, aby zminimalizować zagrożenia.

- Gumowe rękawice ochronne
- maska na nos i usta
- okulary
- opryskiwacz, opryskiwacz ręczny za 10-15 dolarów ze sklepu budowlanego będzie działał
- ochronne gumowe buty (prawdopodobnie możesz obejść się bez nich, jeśli to tylko jednorazowa sprawa, ale powinieneś mieć parę na wszystkie przyszłe prace konserwacyjne.
- Zgodnie z Virginagal, możesz chcieć wziąć twarde grabie, grabie do wertykulacji lub coś, aby usunąć martwą perz i odsłonić ziemię. Robię renowację trawnika i użyłem mojej podkaszarki, gdzie nie mogłem użyć kosiarki.
- waga (kubek miarowy do wyrzucenia również może działać, po prostu wolę trzymać wagę chemiczną, która jest po prostu starą wagą kuchenną, której już nie używam w kuchni)

Podczas stosowania herbicydu należy uważnie przeczytać instrukcję dotyczącą dawkowania i może być konieczne poświęcenie trochę czasu na obliczenie powierzchni, którą zamierzasz spryskać.

Nasiona:
Ponieważ napisałeś, że masz kostrzewę, prawdopodobnie będziesz chciał trzymać się kostrzewy trzcinowej.
- sprawdź daty dostawy, masz czas, aby zamówić online z miejsca takiego jak seedsuperstore.com, wielu próbuje kostrzewę trzcinową Pete'a GCI, ale nie jestem pewien, czy oferuje małą ilość, czy po prostu szuka wymaganej ilości w swoim sklepie budowlanym, będziesz musiał obliczyć powierzchnię w metrach kwadratowych, którą będziesz obsiewać.
- Jeśli kupujesz ze sklepu budowlanego, przeczytaj etykietę z tyłu nasion kostrzewy trzcinowej. Jeśli jest to mieszanka, powinno być w porządku. Po prostu nie kupuj tańszego materiału budowlanego. Zrobiłem ten błąd i dostałem trawę, która bardziej przypominała chwasty.

Wybór nasion może być nieco bardziej wyrafinowany w poszukiwaniu określonych odmian ocenionych przez NTEP. Jeśli masz czas, to nie jest zbyt głębokie. seedsuperstore generalnie oferuje wysokiej jakości produkty

#8 ·
Na twoim miejscu zamieniłbym to w wieloletni projekt. Zacznij od małego. Idź na całość.

Kup butelkę Quinclorac i po prostu zabij małą część trawy krabowej już teraz. Zabij wystarczająco mały odcinek, aby łatwo było nad nim pracować w następnej fazie. Następnie, gdy już umrze, eksperymentowałbym z ponownym siewem. Przyjrzałbym się różnym odmianom i zobaczył, która z nich rośnie najlepiej i jakie praktyki najlepiej działają, aby ją wyhodować. Jeśli nie masz nawadniania, przyjrzałbym się TTTF, może niektórym nowym hybrydowym odmianom wiechliny łąkowej i może nowym trawnikom Healthy Grass Technology (HGT), wszystkim, które mogą przetrwać letnie upały bez podlewania. Naucz się, jak uprawiać ją na małej działce.

Następnej wiosny, gdy już dowiesz się, co robisz, przejdź do reszty trawnika. Zastosuj preparat przedwschodowy, aby zapobiec kiełkowaniu nasion trawy krabowej i nawozić, aby zachęcić do wzrostu i wypełnienia trawy, która przetrwała. Następnie jesienią użyj quinclorac, aby zabić trawę krabową, która przetrwała i zastosuj w praktyce to, czego nauczyłeś się poprzedniej jesieni i ponownie obsiej cały trawnik.

Mam 2-akrowy trawnik i brak nawadniania. Zawsze obumiera w miejscach, gdy uderzają sierpniowe upały i susza. W zeszłym roku posadziłem RTF water saver TTTF. Nie mogę powiedzieć, żebym był pod wrażeniem jego wydajności w zeszłym miesiącu. Wydaje się, że obumarł w takim samym tempie jak zawsze, może trochę mniej. W tym roku próbuję hybrydowej wiechliny łąkowej. Mówi się, że jestem na północnym krańcu jego zasięgu wzrostu, więc próbuję.

Więc eksperymentuj, zamień to w swoje nowe hobby.

#9 ·
Thick n Dense said:
Sprzeciwiłbym się temu... Tenacity kontroluje włośnicę za pomocą środków przedwschodowych.

Więc wiosenny siew jest wykonalny z Tenacity.
Ochrona Tenacity trwa tylko około miesiąca i jesteś ograniczony co do tego, ile możesz użyć w ciągu roku. Może zapewnić wiosennym nasionom pewną ochronę, ale będziesz musiał przejść na zwykły środek przedwschodowy, gdy będzie można go bezpiecznie używać po siewie (i zmierzyć go tak, aby przestał działać na czas jesiennego siewu, jeśli to konieczne). Nadal istnieje problem, że korzenie nie rozwinęły się zbytnio, a lato jest dość stresujące.

#10 ·
Chwastnica umiera w zimnie. Pytanie brzmi, czy u ciebie jest wystarczająco zimno, żeby ją zabić?

Jeśli tak, możesz teraz dosiać, poczekać aż urośnie, po 60 dniach zastosować połowę dawki preparatu przedsiewnego, a następnie zastosować połowę dawki na wiosnę i zacząć zwalczać chwasty za pomocą q4 plus lub innego herbicydu na bazie quincliracu.

Chwastnica będzie wyglądać źle przez całą zimę, brązowa, gdy umrze.

Będzie wyglądać źle teraz, jeśli ją potraktujesz, lub źle tej zimy, kiedy umrze.

#11 ·
****o1 said:
Na twoim miejscu zamieniłbym to w kilkuletni projekt. Zacznij od małego. Idź na całość.

Kup butelkę Quinclorac i po prostu zabij małą część trawy krabowej już teraz. Zabij tak małą sekcję, że łatwo będzie nad nią pracować w następnej fazie. Następnie, gdy już umrze, eksperymentowałbym z ponownym zasiewem. Przyjrzałbym się różnym odmianom i zobaczył, która najlepiej rośnie i jakie praktyki najlepiej działają, aby ją wyhodować. Jeśli nie masz nawadniania, przyjrzałbym się TTTF, może niektórym z nowych hybrydowych odmian wiechliny i może nowym trawnikom Healthy Grass Technology (HGT), wszystkiemu, co może przetrwać twoje letnie upały bez podlewania. Naucz się, jak uprawiać ją na małej działce.

W następną wiosnę, gdy już dowiesz się, co robisz, przejdź do reszty trawnika. Połóż preparat przedsiewny, aby zapobiec kiełkowaniu nasion trawy krabowej i nawoź, aby zachęcić pozostałą trawę do wzrostu i wypełnienia. Następnie jesienią użyj quinclorac, aby zabić trawę krabową, która przetrwała i zastosuj w praktyce to, czego nauczyłeś się poprzedniej jesieni i ponownie obsiej cały trawnik.

Mam 2-akrowy trawnik i brak nawadniania. Zawsze obumiera w miejscach, gdy uderzają upały i susza w sierpniu. W zeszłym roku posadziłem RTF water saver TTTF. Nie mogę powiedzieć, żebym był pod wrażeniem jego wydajności w zeszłym miesiącu. Wydaje się, że umarł w takim samym tempie jak zawsze, może trochę mniej. W tym roku próbuję hybrydowej wiechliny. Mówi się, że jestem na północnym krańcu jego zasięgu wzrostu, więc próbuję.

Eksperymentuj więc, zamień to w swoje nowe hobby.
Dzięki za odpowiedź!! Myślę, że spróbuję zabić trawę krabową w ten weekend. Zamiast robić cały ogród, myślę, że poeksperymentuję z sekcją. Nadal chciałbym nadzorować cały ogród, aby przynajmniej włożyć trochę wysiłku w resztę. Czy uważasz, że zmarnowałbym pieniądze, gdybym spróbował przesiać trawę krabową, czy uważasz, że przynajmniej część z niej nadal by rosła?

#12 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Myślę, że spróbuję zabić włośnicę w ten weekend. Myślę, że spróbuję poeksperymentować z jednym lub dwoma fragmentami z chinoklorakiem. Obawiam się, że w tej chwili potraktuję nim cały trawnik i będę miał wszędzie łyse plamy. Czy uważasz, że można jeszcze dosiewać w tych miejscach, w których nie zabiję włośnicy, i że wraz z upływem sezonu i obumieraniem włośnicy część kostrzewy wciąż będzie rosła? Czy też całkowicie marnuję pieniądze, jeśli tak zrobię?

#13 ·
Jeśli nie zabijesz perzu, umrze po przymrozkach. Do tego czasu będzie konkurował z nową trawą, niezależnie od tego, które nasiona zdołały dostać się do ziemi za liśćmi. Jeśli spryskasz perz, nie zniknie nagle. Będzie stopniowo obumierał, a jednocześnie nowa trawa będzie kiełkować i rosnąć. Nie będziesz więc miał nagich obszarów, tylko różnorodność kolorów. Twoim głównym wyzwaniem będzie uzyskanie kontaktu nasion z glebą. Opryskiwanie jest dość łatwe. Skalpowanie i podnoszenie rzeczy będzie męczące. Kolejnym wyzwaniem jest sposób, w jaki utrzymasz wilgotność gleby. Nie podjąłbym się całego podwórka. Zrób sekcję, gdzie chcesz mieć ładną trawę i zobacz, jak to idzie. Możesz robić sekcję każdego roku. Wymyśl jakiś plan nawadniania z wężami i zraszaczami, jeśli nie masz nawadniania podziemnego.