Lawn Care Forum banner

Renowacja kostrzewy trzcinowej w chłodnym sezonie

3K views 14 replies 7 participants last post by  NJlawnguy  
#1 ·
Jak się masz? Jestem początkującym i chciałbym, żebyś pomógł mi z moim podwórkiem. 21 dni temu zacząłem je odnawiać, zastosowałem Tenacity, nasiona kostrzewy trzcinowej i nawóz. W tych dniach rośnie, ale jest kilka obszarów, gdzie nic nie wyrosło. Chciałbym wiedzieć, czy mogę ponownie zasiać nasiona, ponieważ mamy listopad, czy czekać do wiosny, mieszkam w Oklahoma City.

#4 ·
Istnieje kilka obszarów, w których nic nie wyrosło
Zeszłej jesieni sam przeprowadziłem renowację TTTF o powierzchni 5000 stóp kwadratowych i wyszło bardzo nierówno z kilkoma nagimi obszarami. Też się martwiłem. Ostatecznie wszystko wyszło pięknie. Nie mogę zagwarantować, że to się u ciebie wydarzy, ale czas i cierpliwość zadziałały u mnie.

#5 ·
Jesienią zeszłego roku sam zrobiłem renowację TTTF o powierzchni 5000 stóp kwadratowych i wyszło bardzo nierówno z kilkoma nagimi obszarami. Też się martwiłem. Ostatecznie wszystko wyszło pięknie. Nie mogę zagwarantować, że tak będzie w twoim przypadku, ale czas i cierpliwość zadziałały w moim przypadku.
Co polecasz mi zrobić?

#6 ·
Jak się masz, jestem początkującym i chciałbym, żebyś pomógł mi z moim podwórkiem. 21 dni temu zacząłem je odnawiać, zastosować wytrwałość, nasiona kostrzewy trzcinowej i nawóz, w tych dniach rosło, ale jest kilka obszarów, gdzie nic nie wyrosło, chciałbym wiedzieć, czy mogę ponownie zasiać nasiona, ponieważ jesteśmy w listopadzie, czy czekać do wiosny, mieszkam w Oklahoma City
Prawdopodobnie jesteś już daleko po idealnym czasie na dobre, przewidywalne kiełkowanie twojego siewu. Ale jeśli zostało ci trochę nasion, rzuć je na nagie miejsca i zobacz, co się stanie. W najgorszym przypadku na wiosnę nie będziesz w gorszej sytuacji niż teraz.

Czy stosowałeś już jakiś nawóz? Jeśli tak, to ile? W zależności od wielkości nagich miejsc, częste stosowanie N i koszenie pomoże trawie nieco zgęstnieć.

#7 ·
Najprawdopodobniej minął już idealny czas na dobre, przewidywalne kiełkowanie siewu. Ale jeśli zostało ci trochę nasion, rzuć je na łyse miejsca i zobacz, co się stanie. W najgorszym przypadku na wiosnę nie będziesz w gorszej sytuacji niż teraz.

Czy stosowałeś już nawóz? Jeśli tak, to ile? W zależności od wielkości łysych miejsc, częste stosowanie N i koszenie pomoże trawie zgęstnieć.
Po prostu zastosuj nawóz, gdy po raz pierwszy wysieję nasiona

#9 ·
Czy przed siewem wzruszyłeś/zagrabiłeś glebę?
Czy zrobiłeś to później?
Czy przeszedłeś po nasionach, zrolowałeś je lub w inny sposób wepchnąłeś w glebę, aby zapewnić dobry kontakt?
Kontakt nasion z glebą jest szalenie ważny dla uzyskania dobrego kiełkowania.
Czy po tym przykryłeś nasiona czymś, na przykład torfem? Pomaga to chronić nasiona przed ptakami, ale przede wszystkim w celu utrzymania wilgoci.
Nasiona muszą pozostać wilgotne (nie mokre ani nasiąknięte) podczas kiełkowania.
Czy Twoje nawadnianie/podlewanie utrzymywało nasiona wilgotne, czy też w pewnym momencie wyschły?
Tak czy inaczej, wzrusz nagie plamy grabiami lub ogrodowym łasicą, upuść nasiona, przejdź po nich, aby wcisnąć je w glebę, przykryj torfem, podlej i miej nadzieję na najlepsze.
Jesteś blisko, a zawsze możesz po prostu zasiać wiosną.
Jeśli to mały obszar, zrób to, ale jeśli musisz zasiać około 5000 stóp kwadratowych, po prostu poczekaj do wiosny.

#13 ·
Ralph15,
Jak często/długo podlewasz? Puste miejsce na zdjęciu wydaje się być przemoczone. Jeśli masz dodatkowe, zawsze możesz spróbować je położyć. W najgorszym przypadku zmarnujesz trochę nasion.
Podlewam codziennie, dwa razy dziennie o 6 rano i 21 wieczorem, tak, naprawiałem zraszacz, dlatego tam przemokło, a dzisiaj położyłem trochę więcej nasion, ale na moje szczęście dzisiaj wydawało się, że pada śnieg, postaram się być cierpliwy, czy można patrzeć 2 razy dziennie? Patrzyłem i w niektórych miejscach widać, że trawa zaraz wyjdzie

#14 ·
TTTF kiełkuje u mnie w niecałe 3 tygodnie, więc wymagana jest cierpliwość. W tym okresie (który rozpoczął się w trzecim tygodniu września) trawnik był zwilżany o godzinie 09:00 i 14:00. Rosa utrzymuje go wilgotnym przez całą noc. 0,36 funta 12-12-12 przy siewie i ta sama dawka dwa tygodnie po siewie. Pozwoliłem trawie rosnąć przez ponad 3 tygodnie (właściwie byłem poza miastem przez większość tego czasu) przed pierwszym koszeniem i wygląda świetnie, choć jest pokryta liśćmi dębu, więc wciąż koszę 2x/tydzień. Barenbrug Turf Saver RTF Rhizomatous Tall Fescue ostatnie 3 dosiewki. RTF się rozprzestrzenia -- muszę przyciąć wokół mojego nawadniania, inaczej głowice zostaną zakryte i nie wyskoczą. Będę kosił do grudnia (Richmond) lub do momentu, gdy temperatura gleby spadnie poniżej 40°F.

-- Chuck