Lawn Care Forum banner

Ukochany klon japoński pierwsza pomoc w przypadku obrażeń

8.4K views 15 replies 9 participants last post by  440mag  
#1 ·
Kupiłem dom trzy lata temu i wyciąłem kilka dębów, aby dać słońce mojemu trawnikowi. Po kilku gorących debatach przekonałem żonę, żeby pozwoliła mi zatrzymać ten stary klon, ale po całej pracy musiał dostać w kość. Myślałem o odłupaniu luźnej kory i uszczelnieniu rany uszczelniaczem do drzew dla arborystów, ale obawiam się, że wyrządzę więcej szkody. Wydaje się, że zbiera się w nim woda i wydaje się, że nie jest to zdrowe dla drzewa, ale poza tym wydaje się, że cieszy się całym słońcem, które dostaje. Nałożyłem 402 Flora Green na pień i wzbogaciłem glebę wokół linii ociekania kompostem i próchnicą liściową. Wszelkie sugestie będą mile widziane.

#5 ·
@JimFromLawnGuyland Wygląda mi to na oparzenie słoneczne. Jest to spowodowane odbiciem śniegu zimą. Czy uszkodzenie znajduje się po południowo-zachodniej stronie drzewa? Gdyby to było moje, ostrożnie wyciąłbym martwą warstwę zewnętrzną. Aby zapobiec oparzeniom słonecznym, należy owinąć drzewo taśmą do drzew przed pierwszym śniegiem i pozostawić ją do ostatniego śniegu. To piękne drzewo!

#6 ·
Spróbowałbym usunąć jak najwięcej luźnej kory, aby umożliwić jej wyschnięcie pod spodem i zapobiec gniciu drewna. Użyj śrubokręta, ale staraj się nie przecinać żywej tkanki. Celem jest utrzymanie odsłoniętego twardziela w suchości. Nie nakładaj farby do drzew, ponieważ zatrzyma ona wilgoć, której chcesz uniknąć.

Jeśli to rak, może się stopniowo pogarszać... lub nie. Drzewo samo się naprawi w pewnym stopniu w sezonie wegetacyjnym - wałki kalusa wokół wierzchołka tej rany są dowodem na to, że drzewo aktywnie próbuje naprawić ten obszar. Jednak to właśnie w okresie spoczynku rak może postępować.

Jeśli naprawdę kochasz drzewo, możesz zlecić arborystowi wstrzyknięcie fungicydu raz w roku, który zostanie wchłonięty do żywych tkanek drzewa i utrzyma raka w ryzach, ale nigdy go całkowicie nie wyeliminuje. Innym problemem ze wstrzykiwanym fungicydem jest to, że wszelkie nasiona wytwarzane przez drzewo będą zawierały ślady fungicydu, który może być przekazywany w górę łańcucha pokarmowego przez dziką przyrodę, więc musisz rozważyć aspekty środowiskowe. Bardziej przyjazną dla środowiska opcją byłoby głębokie karmienie, które utrzyma drzewo w dobrej kondycji, a tym samym pomoże drzewu walczyć z rakiem. Obie te usługi mogą być kosztowne, więc musisz zważyć swoją miłość do drzewa w stosunku do swojego budżetu.

W każdym razie nie zaszkodzi skonsultować się z renomowanym arborystą, aby poznać jego opinię.

#7 ·
Jaki jest status drzewa opisanego poniżej? :bandit: Czy drzewo się zagoiło, czy infekcja się pogorszyła?.......a może, miejmy nadzieję, że nie....umarło!? :shock: To piękne japońskie drzewo klonowe o czerwonych liściach.
JimFromLawnGuyland said:
Kupiłem dom trzy lata temu i wyciąłem kilka dębów, aby dać słońce mojemu trawnikowi. Po kilku gorących debatach przekonałem żonę, żeby pozwoliła mi zatrzymać ten stary klon, ale po całej pracy musiał dostać w kość. Myślałem o odłupaniu luźnej kory i uszczelnieniu rany uszczelniaczem do drzew arborystów, ale obawiam się, że wyrządzę więcej szkody. Wydaje się, że gromadzi się w nim woda i wydaje się, że nie jest to zdrowe dla drzewa, ale poza tym wydaje się, że cieszy się całym słońcem, które dostaje. Zastosowałem 402 Flora Green na pniu i wzbogaciłem glebę wokół linii ociekania kompostem i próchnicą liściową. Wszelkie sugestie będą mile widziane

#9 ·
Austinite said:
WOW. Piękne drzewo! Jeśli pogoda jest ciepła, zostaw je w spokoju. Zacznie się goić. Ciepło i słońce pomogą. Musisz owinąć uszkodzony obszar tylko wtedy, gdy obawiasz się przymrozków.
Prawdopodobnie najgorsza rzecz, jaką można zrobić. Musi się przewietrzyć, żeby pozostać suchym. Mróz nie zaszkodzi uszkodzonemu obszarowi bardziej niż jest.

#10 ·
Tak, wygląda to na chorobę rakową. Niewiele możesz w tej chwili zrobić. Zostaw to tak, jak jest, a jeśli zacznie się rozprzestrzeniać, zalecam przycięcie zainfekowanych gałęzi, aby je powstrzymać. Po każdym cięciu należy zdezynfekować narzędzia do przycinania, mieszając jedną część wybielacza z czterema częściami wody i pozostawić cięcia do wyschnięcia i naturalnego zagojenia. Jeśli kiedykolwiek wykonujesz samodzielne przycinanie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, sprawdź niektóre techniki przycinania drzew , które możesz wykonać na swoim drzewie.

#11 ·
mikeanderson20 said:
Tak, wygląda to na chorobę rakową. Niewiele możesz w tej chwili zrobić. Zostaw to tak, jak jest, a jeśli zacznie się rozprzestrzeniać, zalecam przycięcie zainfekowanych gałęzi, aby je powstrzymać. Po każdym cięciu upewnij się, że zdezynfekujesz swoje narzędzia do przycinania, mieszając jedną część wybielacza z czterema częściami wody i nakładając uszczelniacz do przycinania drzew Tanglefoot na wszystkie cięcia (natychmiast po wykonaniu cięcia).
Farba lub uszczelniacz do przycinania drzew to przestarzała praktyka. Rany muszą wyschnąć.

#12 ·
Deadlawn said:
Farba lub uszczelniacz do przycinania drzew to przestarzała praktyka. Rany muszą wyschnąć.
Po dziesięcioleciach stosowania komercyjnych uszczelniaczy, a nawet starej farby lateksowej (w zależności od wartości lub "wymienności" danego okazu) zamierzam zmienić swoje dotychczasowe praktyki i spróbować pozostawić cięcia suche (chociaż zawsze będę się upewniał, że przycinam pod kątem, aby woda (deszcz, rosa itp.) spływała, a nie "gromadziła się" ani nie zbierała na końcu cięcia…)

#15 ·
JimFromLawnGuyland said:
Drzewo ma się świetnie. Aby przyciąć korę, po prostu nacisnąłem na nią i pękła tam, gdzie przestała się podnosić. Musiało to być jakieś uszkodzenie po usunięciu wszystkich drzew wokół niego. Może od słońca lub mechaniczne.

To wspaniale słyszeć! Patrząc na zdjęcie, wałki kalusa są znacznie większe i prawie zamknęły ranę, co wskazuje, że drzewo jest zdrowe i silne. Jak powiedziałeś, rzeczywiście mogła to być kontuzja mechaniczna.